Otkriće koje ukazuje na ogromne rezerve vode se smatra značajnim za svemirske agencije koje planiraju izgradnju baza na Mjesecu

 

Analize površine Zemljinog satelita, posebno područja nazvanih staklene perle, ukazuju da se na Mjesecu nalaze ogromne rezerve vode, tvrde naučnici.

Sićušne površine nazvane staklene perle razbacane po površini Mjeseca mogle bi da sadrže milijarde tona vode. Astronauti bi ih mogli da crpe i koriste u budućim lunarnim misijama, kažu istraživači, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Smatra se da je ovo otkriće jedno od najvažnijih do sada za svemirske agencije koje su se usredsredile na izgradnju baza na Mjesecu. Ovo je značajan podatak da na Mjesecu možda postoji veoma pristupačan izvor ne samo vode već i vodonika i kiseonika.

„Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića do kojeg smo došli. Sa ovim nalazima, potencijal za istraživanje Mjeseca na održiv način veći je nego što je ikada bio“, izjavio je Maheš Anand, profesor planetarne nauke i istraživanja na britanskom Otvorenom univerzitetu nadomak Londona.

Više od pola vijeka nakon što su ljudi posljednji put hodali po Mjesecu, NASA i druge svemirske agencije spremaju se za povratak na Mjesec.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.