The Boring Company, kompanija Elona Musk-a, užurbano radi na projektu komercijalnog tunela ispod Las Vegasa, koji bi trebalo da povezuje dva kraja sajamskog prostora na kom se svakog januara održava CES. Prvi tunel očekuje se do 2021. godine.

 

Koliko se brzo može izvoditi bušenje tunela je nešto čemu u „dosadnoj“ kompaniji oduvek teže. Musk je zamislio da bi taj proces trebalo da se odvija brže nego što puž ide. Možda ovo zvuči čudno, ali ne i ako znamo da klasične mašine za bušenje tla rade 14 puta sporije od prosječnog puža.

Automatizacijom, elektrifikacijom, povećanjem snage i drugim tehnološkim inovacijama, Musk bi želio da ubrza cijeli proces.

Da bi se taj cilj ostvario, potrebne su dodatne inovacije i ideje, pa su svi zainteresoani pozvani na konkurs (odnosno Not-a-Boring Competition, kako ga Musk zove).

Pozvani su studentski timovi, hobisti, profesionalci, i svi drugi iz cijelog svijeta da osmisle, izrade i prikažu svoje rješenje za napredno i brzo bušenje tunela.

Prvi krug konkursa biće održan na proljeće sljedeće godine. Učesnici će imati zadatak da „pobijede puža“. Tačnije, trebalo bi da što brže probuše tunel dužine 30 metara i prečnika pola metra, piše Bug.

Nagrade (još se ne zna tačno koje su) će se dodjeljivati za najbrže napravljeni tunel. Zatim za najbrže postavljenu površinu po kojoj tunelom može da prođe mali Tesla na daljinsko upravljanje. A tu je i nagrada za najtačniji sistem navođenja, odnosno preciznosti bušenja.

Ukoliko i vi želite da se prijavite, to možete da uradite ovdje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.