Kažu da slika vrijedi 1000 riječi. Da li to znači u jednom emotikonu možemo ispričati sve što nam je u srcu?

Sad već svi znamo što su emotikoni. Oni mali „smajlići“ i ostale sličice koji se koriste u digitalnom dopisivanju kako bismo pojasnili što mislimo, reagovali na nešto što je druga strana napisala ili dali ton svojim riječima.

Ali, emotikoni su puno više od toga. Naučnici su utvrdili kako korišćenje emotikona može otkriti i mnogo o našoj ličnosti.

Osobe koje ne koriste emotikone često (ili uopšte) obično su hladni i proračunati sociopati. One osobe koje previše koriste emotikone (znate na kojem mislimo), često su neozbiljne, bezbrižne i ne previše pouzdane.

Međutim to nije sve što emotikoni mogu otkriti o vama. Istraživači s Instituta Kinsey proveli su zanimljivo istraživanje i došli do još zanimljivijih zaključaka. Osobe koje češće koriste emotikone u svojoj komunikaciji na internetu češće izlaze i više se seksaju.

Istraživanje je otkrilo kako je u svijetu u kojem se ljubav traži putem aplikacija ili društvenih mreža, korišćenje emotikona postalo neizbježan dio igre udvaranja i flertovanja.

Tako su korisnici koji su češće koristili emotikone u dopisivanju s potencijalnim ljubavnim partnerima, u prosjeku, više odlazili na drugi izlazak s tom osobom. Osim toga, česti korisnici emotikona češće se ljube na izlascima, seksaju ili započinju veze s tim osobama.

Istraživači smatraju kako emotikoni omogućuju ljudima da svojim potencijalnim partnerima suptilno daju do znanja da su otvoreni za vezu i šta misle o toj drugoj osobi. Zbog toga je i druga strana otvorenija za bliski kontakt čak i prije samog susreta.

Iako su emotikoni, očigledno, put do nečijeg srca, istraživači nisu uspjeli utvrditi koji je to emotikon ključan za započinjanje ljubavne ili seksualne veze.

To će korisnici, ipak morati sami da otkriju. 🙂

(IT mixer/Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.