Microsoft je službeno najavio uvođenje Nvidijinog RTX ray tracinga u Minecraft – jednu od najpopularnijih video-igara na svijetu. Tehnologija omogućava ljepšu grafiku u igrama simulacijom putanje svjetla iz izvora prema predmetu kako bi stvorila puno realističnije osvjetljenje i sjene.

Najava će, doduše, samo doticati PC verzije Minecrafta, s obzirom da je Nvidijina tehnologija dostupna isključivo na Nvidia GeForce RTX grafičkim karticama koje rade samo na PC-ju.

Minecraftov kreativni direktor Saxs Persson potvrdio je, doduše, da će tehnologija bez problema raditi i u modovima/modifikacijama za popularnu kreativnu igru.

 

Neobjašnjiva nadogradnja

 

Grafička nadogradnja za Minecraft donekle proturiječi glavnom razlogu zašto je Minecraft uopšte postao popularan.

Igra je, dostupna na hrpi platformi – od PC-ja, preko Xboxa One pa sve do iOS-a i Androida. A to znači da nijedna platforma, osim PC-ja, neće dobiti nikakvu korist od nadogradnje koju omogućavaju grafičke kartice.

NVIDIA lansira GeForce GTX 1650 GPU s početnom cijenom od $149

Što se starijih grafičkih kartica iz Nvidije tiče, one će takođe podržavati ray tracing, samo u redukovanom formatu, dijelom zato jer nemaju za to posvećen hardver – ‘najslabija’ kartica koja će to moći raditi je GTX 1060 sa 6 GB RAM-a.

Minecraft se igra na laptopima i konzolama koje koštaju puno manje od novih kartica iz Nvdije. Ukratko – ako vam je do ray tracinga u Minecraftu, kupićete grafičku karticu iz Nvidije.

Zanimljiv dio priče je što Microsoftova iduća generacija konzola podržava ray tracing tehnologiju koja će na sličan način uljepšati Minecraft i ostale igre, makar njihov hardver dolazi iz radionice AMD-a, izravnog konkurenta Nvidije.

(tportal.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.