EndeavorRX video-igra biće prepisivana uz recept djeci do 12 godina koja imaju sindrom poremećaja pažnje, odlučila je američka Agencija za lijekove i hranu

 

Video-igra koja se zove EndeavorRX poslije sedam godina kliničkih ispitivanja, kroz koja je prošlo 600 djece, dobila je status lijeka.

Rezultati ovih istraživanja su pokazali da trećina djece nije više imala poremećaj pažnje. Oni su igrali EndeavorRX 25 minuta dnevno, pet dana u nedjelji, ukupno mjesec dana.

U kompaniji Akili Interactiv, koja je kreirala ovu video-igru, ističu da su jedini sporedni efekti ovom vrstom terapije bili napetost i glavobolja. Oni su mnogo manje izraženi u poređenju sa nuspojavama koje izazivaju tradicionalni lijekovi.

Do pre pet godina u SAD se govorilo kako bi EndeavorRX mogao da predstavlja budućnost u liječenju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti. 2017. godine se spekulisalo da će video-igre postati terapija budućnosti.

Jedan od sličnih primjera upotrebe video-igara u medicinske svrhe je i onaj u kome su osobama koje su zadobile teške opekotine pomoću virtuelne realnosti olakšavani bolovi.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.