Izvršni direktor (CEO) Epic Games-a Tim Sweeney na Twitter-u je objavio neke odvažne tvrdnje, što je uvijek zabavno za pratioce i možda zastrašujuće za investitore. Još jednom, tema je Epic Games-ova ekskluzivna strategija za podjelu, koja je razbacala perje dok je uzimala dosta istaknutih igara sa Steama. Svini tvrdi da će se sve to okončati ako se Steam obaveže na 88% udjela prihoda za programere.

U seriji tweetova koji su započeli diskusiju o 12-postotnom udjelu prihoda u Epicu, Sweeney je ponovio ono što je on rekao da je njegov glavni problem sa Steamom: „30% dominacije trgovine je problem #1 za programere, izdavače i sve one koji se oslanjaju na te kompanije u kojima zarađuju za život. “

Epic je odlučan da to popravi, očigledno, razmahujući se ekskluzivom kao štapom. Ako Valve smanji svoj deo, izjednači sa Epic-om, on će se povući.

„Prodavnice bi mogle da ponovo postanu lijepe lokacije za kupovinu stvari“, dodao je on, „umesto poreznika za programere igara“.

S obzirom da je malo vjerovatno da će  Valve kapitulirati samo zbog tweet-a, ili čak zbog Epic ekskluzivnosti, to je vjerojatno nešto o čemu Sweeney ne treba brinuti da će implementaciji u skorije vrijeme, a svakako je lakše reći nego učiniti.

Sweeney je dodao i nekoliko upozorenja, uključujući „igre mogu koristiti bilo koje online sisteme kao što su prijatelji i računi“ i „bez zahtjevnih zahtjeva za certifikaciju“. Kaže da je cilj otvorena platforma na kojoj možete posjetiti Steam kako biste pronašli igre i kupili ih.

Nakon što su ga kritikovali zbog ekskluzivnog ugovora Metro Exodus, koji je vidio igru ​​kako nestaje iz Steam-a i pojavila se samo na Epic Games Store-u u posljednjem trenutku, Steve Allison je rekao da Epic to više nikada neće učiniti. Ali onda se to ponovo dogodilo. Anno 1800, barem, još uvijek može biti pre-kupljen na Steam-u dok se ne objavi. Nakon Allisonovih komentara, Epic je raspravljao o svom stavu i odlučio da to prepusti developerima i izdavačima.

Izvor: pcgamer.com