Korisnici najnovijih modela iPhone Pro tek se upoznaju s funkcijama tajanstvenog crnog kruga pored kamera na stražnjoj strani uređaja. Neko je na Redditu objavio fotografiju mobilnog uređaja i zaokružio krug pa jednostavno pitao: „Čemu ovo služi?“ Rijetki su znali odgovor.

Krug se nalazi samo na najnovijim modelima iPhone Pro i određenim modelima iPad Pro – i zapravo je vrlo koristan jer omogućuje neke od najboljih aplikacija i karakteristika uređaja. Tačka koja je ugrađena u niz kamera zapravo je LiDAR skener (skraćenica za Light Detection and Ranging).

 

Lidar – senzor dubine

 

Jednostavno rečeno, to je senzor dubine koji pomoću lasera utvrđuje koliko su daleko stvari. Djeluje tako da pulsirajućim laserom cilja objekt i mjeri koliko je vremena potrebno da se svjetlost vrati, omogućujući iPhoneu ili iPadu da „izgradi“ 3D model svijeta ispred sebe.

Tehnologija LiDAR korištena je za otkrivanje izgubljenih gradova u Amazonu „digitalnim krčenjem“ krošnji i pronalaženjem ruševina ispod njih, a koristi se i u automobilima za osjet udaljenosti do drugih vozila.

LiDAR također pomaže kameri u Pro modelima da napravi bolje fotografije, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja, i omogućuje brži rad autofokusa.

(Index)