Windows 11 je među nama i sigurno se pitate koliko će još Microsoft da podržava Windows 10

 

Da li ćete moći da koristite Windows 10 bezbjedno, uz kontinuirana bezbjednosna ažuriranja saznaćete u nastavku i dobiti odgovor dokad će Microsoft da podržava Windows 10

 

Podrška za Windows 10 se završava u 2025.

 

Prema Microsoft-ovoj veb stranici životnog ciklusa, kompanija će zvanično da podržava Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise i Windows 10 Education do 14. oktobra 2025.

U tom trenutku će sva redovna desktop izdanja Windows 10 biti završena, što znači da  više neće da prima bezbjednosna ažuriranja od Microsoft-a. Podrška za rjeđe korišćena izdanja kanala za dugoročnu podršku za Windows 10 2019 LTSC i Windows 10 IoT 2019 LTSC završava se 9. januara 2029. godine.

Nakon što podrška za Windows 10 prestane, moraćete da izvršite nadogradnju na Vindovs 11 da biste nastavili da dobijate bezbjednosna ažuriranja.

U našem bogato povezanom svijetu, ova ažuriranja su neophodna za održavanje vaše lične privatnosti i bezbjednosti podataka. I ne brinite, možete zaobići Microsoft-ova ograničenja čak i ako Vindovs 11 ne podržava vaš računar.

 

Kada će Windows 10 da prestane primati bezbjednosna ažuriranja?

 

Windows 10 Home, Pro, Education, Enterprise i IoT Enterprise više neće dobijati bezbjednosne ispravke nakon 14. oktobra 2025.

Windows LTSC, specijalizovana verzija Windows-a za preduzeća kojima je potrebna dugoročna podrška, nastaviće da prima ažuriranja nekoliko godina poslije toga.

Windows 10 2019 LTSC i Windows 10 IoT 2019 LTSC će prestati da primaju bezbjednosna ažuriranja 9. januara 2029. Kada se bezbjednosne ispravke prestanu, to je to, više nećete biti zaštićeni na ovaj način.

Sve nove ranjivosti pronađene u operativnom sistemu Windows 10 nakon tih datuma možda neće biti zakrpljene od strane Microsofta, iako su se dešavali i rijetki izuzeci od ovog pravila.

Ipak, definitivno se ne možete osloniti na njega, pa je najbolje da nadogradite na Windows 11 do oktobra 2025. S druge strane, Windows 11 uključuje mnoge korisne nove funkcije, tako da to ne bi trebalo da bude bolna nadogradnja.

 

Koliko je još sigurno da koristite Windows 10?

 

Windows 10 neće odjednom prestati da radi u oktobru 2025, čak i ako Microsoft prestane da pruža bezbjednosna ažuriranja.

To znači da možete tehnički da nastavite da ga koristite, kao što su neki lojalni vlasnici radili sa starijim verzijama Windows-a u prošlosti, iako to generalno nije dobra ideja.

Pošto su sofisticirana krađa identiteta, daljinska eksploatacija i napadi ransomvare-a uobičajeni ovih dana, ulozi su jednostavno preveliki da bi većina ljudi rizikovala svoje lične podatke koristeći nepodržani operativni sistem.

Dakle, ažurirajte kada budete spremni, sigurno imate vremena za to do 2025. godine, ali znajte da se tehnologija stalno mijenja i da vrijeme ističe.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.