Proizvođači pametnih telefona preusmjeravaju se ka kamerama više rezolucije u nemogućnosti ugradnje više sočiva

 

Nedostatak komponenti na tržištu pametnih telefona nastavio je da utiče na industriju i proizvođače pametnih telefona. Tako su u trećem kvartalu prošle godine isporuke uređaja sa trostrukom kamerom dostigle isti nivo kao i one sa četvorostrukom kamerom, navodi Omdia.

Istovremeno, pametni telefoni sa jednom kamerom pali su na osam odsto, što je veći pad u odnosu na isti period godinu dana ranije, kada su iznosili 14 odsto.

Uređaji sa dvostrukom kamerom, s druge strane, porasli su na 20 procenata sa 18 procenata godinu dana ranije.

Ovako nešto potvrđuje da se kamere sa više sočiva mogu naći i na uređajima jeftinijim od 150 dolara, što je donedavno bilo nezamislivo. A to je posebno došlo do izražaja u periodu nestašice komponenti. To je pogodilo prije svega proizvođače koji su spremni da postave četiri sočiva na pametne telefone.

Dakle, prema brojevima, izgleda da i trostruke i četvorostruke kamere imaju udio od 34 odsto. Na četiri odsto su svi ostali uređaji. A najkasnije sljedeće godine, mogli bismo da vidimo petostruke kamere u statistici!

Takođe, novi trendovi su otišli ​​u pravcu poboljšanih rezolucija, pa su tako u trećem kvartalu prošle godine uređaji sa kamerom od 48 megapiksela činili 25 odsto svih isporuka, oni od 13 megapiksela pali su na 22 odsto.

To su prvenstveno modeli iPhone-a. Oni sa kamerama od 64 megapiksela i 108 megapiksela su na 19 posto, odnosno pet posto.

Zaključak je da proizvođači pametnih telefona više vode računa o rezoluciji u nemogućnosti ugradnje više sočiva, što bar donekle „briše” ovaj jaz.

Nažalost, ovakva situacija bi trebalo da potraje do kraja prve polovine sljedeće godine, u najgorem slučaju…

Prema tome, oni kojima su kamere najvažnija stavka pri kupovini novog pametnog telefona, treba da sačekaju bolja vremena ili da se ipak prilagode i žrtvuju udobnost.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.