The Game Awards je godišnja ceremonija dodjele nagrada u čast dostignuća u industriji video igara

 

The Game Awards je osnovan 2014. godine, a pored nagrada sadrži premijere predstojećih igara i nove informacije o prethodno najavljenim naslovima.

Događaj je ove godine zakazan za 7. decembar i emitovaće se besplatno na različitim platformama kao i prethodnih godina.

Prošlogodišnji događaj bio je najveći do sada, sa oko 103 miliona gledalaca, što je skoro 20 miliona više od broja iz 2021. Tada je uvedena kategorija Best Adaptation, rezervisana za projekte koji prevode video igre u popularne medije, kao što su filmovi, TV emisije i knjige. Pored toga, Pedro Pascal i Bella Ramsey, zvijezde filma The Last of Us, prisustvovali su događaju da uruče nagradu.

Organizatori još nisu otkrili da li će velike zvijezde ponovo gostovati i ove godine, ali su rekli da će na događaju nastupiti The Game Awards Orchestra i drugi umjetnici.

Geoff Keighley, tvorac i izvršni producent The Game Awards, rekao je:  Svake godine se radujemo što ćemo biti domaćini događaja koja odaje počast istaknutim igrama godine, a koja istovremeno najavljuje i pregledava neke od najvećih i najiščekivanijih video snimaka na svijetu igre.“

„Sa toliko omiljenih franšiza video igara koje istražuju nove medije i programere koji stvaraju nova iskustva na različitim platformama, bilo u igricama, televiziji, filmovima i šire, industrija nastavlja da se širi na mnogo iznenađujućih načina i jedva čekamo da odamo počast najbolje igre godine i da pokažemo gledaocima širom svijeta šta je sljedeće“ , dodao je on.

 

Ko bira pobjednike?

 

The Game Awards ima savjetodavni komitet koji uključuje predstavnike proizvođača hardvera Microsoft, Sony, Nintendo i AMD, zajedno sa nekoliko izdavača igara. Ovaj komitet bira tridesetak uticajnih novinskih organizacija o video igricama koje su u mogućnosti da nominuju i naknadno glasaju za video igre u nekoliko kategorija.

Savjetodavni komitet inače ne učestvuje u procesu nominovanja ili glasanja. Tokom kruga nominacija, svaka od novinskih kuća daje listu igara u nekoliko kategorija; igre za kategorije u vezi sa esportom bira određeni podskup ovih prodavnica.

Komisija sastavlja nominacije i bira najnominovanije igre za glasanje ovih istih medija. Prije 2017. godine, 28 stručnjaka i predstavnika industrije biralo je pobjednike, dok je za nagrade od 2017. naovamo koristilo preko 50 takvih stručnjaka. Od 2019. godine u žiri su dodate publikacije medija koji nisu na engleskom. Pobjednici se određuju kombinovanim glasanjem žirija (90%) i javnog glasanja obožavalaca (10%) putem društvenih platformi i veb sajta emisije.

Generalno, samo igre objavljene prije određenog datuma u ​​novembru imaju pravo da budu nominovane za godišnje nagrade. Pošto žiri mora da podnese svoje nominacije u nedjeljama prije ovog datuma, to može dovesti do toga da neke očekivane igre koje su planirane za puštanje neposredno prije tog datuma budu nedovoljno zastupljene u nominacijama, pošto žiri mora da koristi kopije za pregled prije objavljivanja, a ne konačnu verziju. Sve igre koje budu objavljene nakon isteka roka za novembar (koji se mijenja svake godine) ispunjavaju uslove za ceremoniju sljedeće godine.

(IT mixer)