Pogledajte „prvi pravi leteći automobil“ koji bi za tri godine trebalo da se nađe na tržištu

 

Kompanija iz Kalifornije, čiji osnivač nikad dosad u životu nije napravio ni klasični automobil, tvrdi da će na tržište 2025. godine da pusti „prvi pravi leteći automobil“.

Kompanija Alef Aeronautics iz San Matea u Kaliforniji, odlučila je biti prva koja će na tržište izbaciti električni leteći automobil. Cilj im je da naprave to u naredne tri godine, a nedavno su predstavili koncept tog vozila, nazvan Alef Model A.

Kao što je već navedeno, riječ je o električnom letećem automobilu s karoserijom prekrivenom mrežom ispod koje se skriva osam propelera. Njegovi propeleri zamjenjuju tradicionalne automobilske motore, omogućuju mu da uzleti ravno u vazduh s konvencionalnog puta, bez potrebe za bilo kakvom specijalizovanom pistom.

carVertical banner - sponsored

 

Neobičan način letenja

 

Vrlo je zanimljivo to što se nakon polijetanja karoserija automobila naginje za 90 stupeni, tako da je gornji dio automobila okrenut prema naprijed, a propeleri onda jednostavno daju potisak prema naprijed.

prvi pravi leteći automobil

Putnička kabina, međutim, okreće se oko ose i ostaje u vodoravnom položaju kako bi putnici mogli biti okrenuti prema naprijed tokom leta.

Cijena tog vrlo ambicioznog letećeg automobila trebalo bi da bude oko 300.000 dolara, a njegova isporuka trebalo bi da bude već 2025. godine, prema riječima Jim Dukhovny-ja, osnivača Alef Aeronautics-a.

Alef Model A je nedavno predstavljen na konferenciji za medije u San Mateu u Kaliforniji, a ima autonomiju vožnje od 322 kilometra, odnosno autonomiju leta od 160 kilometara. Ipak, na nedavnom predstavljanju nije bilo probnog leta pa ćemo zasad Alefu morati da vjerujemo na riječ.

 

„Prvi pravi leteći automobil na svijetu“

 

Dukhovny je vrlo ambiciozno Alef Model A opisao kao prvi pravi leteći automobil na svijetu, jer može voziti postojećom saobraćajnom infrastrukturom i ne mora da uzlijeće s posebno određenog područja, poput aerodroma.

„Leteći automobil mora biti automobil, a to znači da može da vozi normalnom ulicom i parkira se na normalnom parkirnom mjestu. Takođe bi trebalo da okomito uzlijeće“, rekao je Dukhovny za BBC.

Alef Model A dizajniran je za vožnju ulicama, okomito uzlijetanje kada je to potrebno i let iznad saobraćaja, kao rješenje za problem gužvi na putevima, ističu iz kompanije Alef Aeronautics. U slučaju da naiđe na prepreku na putu, potencijalno bi je mogao da preleti i sleti nakon nje, a da se uopšte ne naginje za 90 stupnjeva.

Iz kompanije ipak dodaju da bi njihov leteći automobil mogao poletjeti samo u posebnim područjima, sugerišući da će morati blisko da sarađuju ​​sa saobraćajnim vlastima kako bi dobili dozvolu za let.

Alef Model A ima i zanimljiv par leptir vrata, koja se otvaraju prema gore, a ne prema van, i jednostavnu unutrašnjost sjedala u stilu trkaćih automobila. Kada leti bočno, tijelo prekriveno mrežom omogućuje prolaz vazduha, održavajući ga laganim i dopuštajući mu da ostane u vazduhu bez ikakvih sigurnosnih problema, tvrde iz Alef Aeronautics-a.

 

Nikad nije napravio automobil

 

Dukhovny, osnivač Alef Aeronautics-a je naučnik za kompjutere, dizajner softvera, zaljubljenik u naučnu fantastiku i preduzetnik koji je nekad vodio internet stranicu za igre na sreću pod nazivom Intellectual Casino. Drugim riječima, on nikad do sada nije napravio automobil.

Leteća limuzina Model Z bi trebalo da ima domet leta od 320 kilometara i domet vožnje od 640 kilomtara. Cijena koju mu predviđaju iznosi 35.000 dolara, što za leteći automobil s većim dometom i obzirom na cijene današnjih električnih automobila, zvuči posve nerealno.

Ovo nije komplikovanije od Toyote Corolle. Naš cilj je da obezbijedimo ima istu cijenu, kaže Dukhovny.

(Daily Mail)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.