Niskopodni tramvaji koje kupuje Zagreb će biti dužine 20,8 metara sa četvoro vrata i kapaciteta 115 putnika i biće opremljeni sistemima za klimatizaciju, rampama za lak pristup osobama sa invaliditetom i kamerama u predjelu svakih vrata

 

Niskopodni tramvaji koje kupuje Zagreb biće ukupne vrijednosti od 37,78 miliona evra. Na međunarodnom javnom takmičenju pobijedio je Končar-Električna vozila d.d., koji bi tramvaje trebalo da isporuči do kraja 2025. godine.

Ugovor o isporuci 20 niskopodnih tramvaja za Zagrebački električni tramvaj su potpisali Predsjednik Uprave kompanije Končar – Električna vozila Josip Ninić i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislav Tomašević 16. juna 2023. godine.

Prvi niskopodni tramvaji koje kupuje Zagreb očekuju se najkasnije 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, odnosno u junu 2025. godine, dok se isporuka posljednjeg očekuje do 15. decembra 2025. godine.

“Velika stvar za ZET, velika stvar za grad”, rekao je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović. “Potpisali smo danas ugovor za nabavku 20 niskopodnih tramvaja sa kompanijom Končar. Jedan nastavak uspješne suradnje koja traje decenijama”, dodao je Bogdanović.

Takođe, predviđena je sukcesivna dinamika isporuke, odnosno isporuka najmanje četiri tramvaja mjesečno. Tramvaji će biti dužine 20,8 metara sa četvoro vrata i kapaciteta 115 putnika i biće opremljeni sistemima za klimatizaciju, rampama za lak pristup osobama sa invaliditetom i kamerama u predjelu svakih vrata. Pored toga, planirano je da bude opremljeni USB portovima za mobilne uređaje.

Nakon što je u decembru 2022. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekat „Nabavka 20 niskopodnih ZET tramvaja“, Grad Zagreb je na osnovu postupka javne nabavke za isporuku novih vozila izabrao Končar za proizvođača.

Ovim je nastavljena dugogodišnja tradicija saradnje kompanije Zagrebački električni tramvaj i Končara. Do sada su Zagrebu isporučena 142 niskopodna tramvaja tipa NT2200 i NT2300, a koji se kontinuirano održavaju kroz saradnju Končara i ZET-a. Zahvaljujući toj saradnji, nova vozila će se bez poteškoća primati u voznu i tramvajsku mrežu ZET-a.

„Naši tramvaji, uz vozove, svakako spadaju u sam vrh visokotehnoloških proizvoda hrvatske industrije. U njihovoj realizaciji učestvuje čitav niz hrvatskih kompanija. Unapređenjem postojećih i razvojem novih proizvoda u željezničkom segmentu ostvarujemo viziju inovativnog evropskog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji“, istakao je predsjednik Upravnog odbora Končara mr. sc. Gordan Kolak.

 

Veća bezbjednost putnika

 

U odnosu na stara tramvajska vozila, novi niskopodni tramvaji imaće tehničke performanse koje će tokom vožnje zadovoljavati veće bezbjednosne kriterijume, zbog čega se očekuje smanjenje broja nesreća u tramvajskom saobraćaju i povećanje lične bezbjednosti, kako vozača tako i putnika.

Konačno, novim tramvajima uticaće se na smanjenje broja kvarova, pa i na smanjenje troškova održavanja.

Tramvaji su u potpunosti finansirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. godine, dok će Grad Zagreb ostatak neprihvatljivih troškova preuzeti na sebe, što je zapravo PDV.

Osnovne karakteristike niskopodnog tramvaja:

  • 100% niskopodni zglobni tramvaj
  • Broj modula, broj vrata, izrada interijera i kapacitet prema zahtjevima kupaca
  • Brza i laka izmjena putnika
  • Klimatizovan putnički prostor i vozačke kabine
  • Sistem video nadzora
  • Sistem informisanja putnika
  • Wi-Fi
  • GPS pozicioniranje i flotni menadžment
  • Prostor za bicikle, invalidska i dječja kolica

 

(IT mixer)