Samsung je napokon učinio dostupnim Self Repair program u Evropi, ali za sada samo u sedam evropskih zemalja

 

Samsung je sa svojim Self Repair programom korisnicima Galaxy uređaja omogućio kupovinu rezervnih dijelova i alata za DIY popravke i servisiranje, uz pomoć zvaničnih uputstava.

Samsung prati Apple, koji ima „Self service repair“ program,  kako bi se potrošačima omogućilo da poprave svoje postojeće pametne telefone umjesto da kupuju nove. To je solidna ideja – ne samo da je jeftinija opcija od kupovine novog telefona, već i pomaže da se savršeno dobra tehnologija spasi od deponije. Međutim, postoji mnogo pitanja o Samsungovom programu za samopopravke.

Prije nego što se previše oduševite idejom da iskopate stare Samsung telefone i date im hardversko osvježenje, vrijedi napomenuti da je Samsungova ponuda za samopopravke prilično ograničena u poređenju sa ogromnim brojem proizvoda koje kompanija proizvodi.

Evo liste svih uređaja koje trenutno podržava Samsungov Self Repair program:

Za Galaxy S20, S21 i S22 serije, Samsung nudi originalne dijelove, poput ekrana, baterija, poleđinskih staklenih panela i USB-C portova.

Kada su u pitanju cijene, baterije, poleđinski panel i USB-C port za Galaxy S22 i S22+ koštaju 145 evra, 42 evra i 40 evra, dok iste komponente za Galaxy S22 Ultra koštaju 200, 56 i 37 evra. Cijene variraju u zavisnosti od regiona.

Samsung je, za sada, Self Repair program omogućio u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Na žalost program ne podržava poznati iFixit, kao što je to slučaj u SAD-u, gdje je debitovao prošle godine.

(IT mixer)