Pokazaćemo vam šta bi sve trebalo uraditi prije prodaje svog mobilnog telefona koji vas je vjerno služio.

Prosječan životni vijek pametnog telefona traje oko tri godine. Nakon toga baterija postaje sve manje pouzdana, hardver zastarijeva, a za softver prestaju stizati nadogradnje.

Zbog toga je to vrijeme u kojem većina ljudi kupuje nove mobilne telefone i prodaju one koje više neće koristiti.

Ako ste među onima koji žele da prodaju svoj mobilnog telefona sa Google-ovim operativnim sistemom, evo što bi trebalo da uradite prije nego potražite kupca.

 

Napravite bezbjednosnu kopiju (backup) svih podataka

 

Prvi korak bi trebalo da bude izrada bezbjednosne kopije podataka, čak i ako ste to dosad redovni radili.

To bi trebalo da obuhvati kontakte, bilješke o pozivima, poruke, fotografije, videa, dokumente, audio, podatke o tome gdje ste stali sa igrama i razgovore na WhatsApp-u, Viberu i sličnim servisima.

Nemojte preskočiti ovaj korak, niti ga obaviti na brzinu, već mu posvetite dovoljno vremena i pažnje.

Takođe, nemojte prodavati stari mobilni telefon dok niste nabavili novi. Stavite ga na prodaju tek nakon što ste prebacili sve podatke i datoteke i provjerili je li sve tamo gdje bi trebalo da bude.

U prebacivanju podataka mogu vam pomoći aplikacije kao što je Samsung Smart Switch, a nju je moguće koristiti i na uređajima koji nisu Samsungovi.

 

Uklonite sve korisničke uređaje, uparene uređaje i zaključavanje ekrana

 

Nakon što ste izradili bekap uklonite sve korisničke profile koje ste postavili na uređaj: Google, Microsoft, WhatsApp, profile na društvenim mrežama i tome slično.

 • Otvorite postavke uređaja.
 • Kucnite Accounts and backup.
 • Kucnite Manage accounts.
 • Odaberite korisnički profil i kucnite Remove account.
 • Kucnite ponovno Remove account za potvrdu.
 • Potom odspojite uređaje koje ste bežično povezali, poput pametnih satova, bežičnih slušalica i zvučnika.
 • Na kraju uklonite zaključavanje ekrana lozinkom, PIN-om, obrascem ili otiskom prsta.

 

Uklonite SIM i MicroSD kartice

 

Ovo se čini očiglednim, ali podsjećamo vas da bi trebalo izvaditi kartice SIM i MicroSD iz uređaja kako ne biste zaboravili na njih. Može se dogoditi bilo kome, pa tako i vama.

Ako želite karticu MicroSD prodati skupa s pametnim telefonom, povrat na fabrička podešavanja uređaja obrisaće i njen sadržaj. Imajte to na umu.

 

Vratite uređaj na fabrička podešavanja

 

Povratak na fabrička podešavanja je ključan i nikako ga nemojte preskočiti jer ćete njime u velikoj mjeri smanjiti mogućnost neovlašćenog i neželjenog pristupa vašim podacima.

Uz to, uređaj će brže da radi nakon što uklonite sve datoteke i aplikacije jer ćete da počistite radnu i memoriju za skladištenje.

Evo kako možete vratiti Samsungov uređaj na početne postavke. Postupak se za uređaje drugih proizvođača ponešto razlikuje, ali ne suviše.

 • Otvorite postavke uređaja.
 • Kucnite General management pa Reset i zatim Factory data reset.
 • Kucnite ponovno Reset.
 • Unesite lozinku za zaključavanje ekrana.
 • Kucnite Delete all.
 • Biće obrisani svi podaci na uređaju osim onih koji su kopirani na servisima u claudu kao što su Google Drive, Gmail ili Microsoft One.

 

Očistite kućište uređaja

 

Uređaj čist iznutra i izvana biće privlačniji jer će izgledati kao da je redovno održavan i pažen.

Prije čišćenja isključite pametni telefon, ištekajte ga iz struje, odspojite slušalice, skinite masku ili ga izvadite iz futrole.

Ako zaštita za ekran ima vidljive ogrebotine, pukotine i tome slično, najbolje je da je ogulite i bacite.

 

Prikupite izvornu prateću opremu

 

Sve što je originalno bilo u paketu s uređajem sad će dobro doći. To se odnosi na punjač i kabl, ali i pakovanje, pa čak i račun.

Ostavićete bolji utisak ako ponudite opremu izvorno namijenjenu uređaju koji prodajete.

 

Istražite tržište

 

Nakon što ste obavili sve dosad navedeno pročešljajte web odredišta koja nude polovnu elektronsku robu kako biste ustanovili koliku cijenu možete da tražite za svoj uređaj.

Stariji Apple-ovi pametni telefoni iPhone u pravilu manje gube na vrijednosti nego Androidi, ali to ne znači da nećete moći postići razmjerno dobru cijenu.

Izbjegavajte prodaju kompanijama jer će vam na sve načine skidati cijenu da bi povećale svoju zaradu pri preprodaji. Umjesto toga pokušajte da pronađete direktnog kupca zainteresiranog za model koji nudite.

(Make Use Of)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.