Ruski sistem za elektronsko ratovanje „Repelent“ je u stanju da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letjelica i dronova, veoma malih površina i veličina

 

Ruski sistem za elektronsko ratovanje „Repelent“ je dizajniran za rješavanje zadataka elektronske inteligencije i elektronskog suzbijanja radio sredstava malih bespilotnih letjelica i njihovih zemaljskih kontrolnih tačaka. Domet sistema je 30 km. Raspon radnih temperatura opreme od -40°C do +50°C.

Borba protiv dronova svake godine sve više raste, tako da je potreba za takvim uređajima kao što je „Repelent“zaista velika. Asortiman dronova raste: postoje mali uređaji, ručni, srednji i veliki.

Glavna metoda borbe sa malim bespilotnim letjelicama je stvaranje elektromagnetnih smetnji koje mogu poremetiti rad samog drona ili blokirati njegov kanal komunikacije sa operaterom ili žarišnom tačkom. Složeniji oblik suprotstavljanja je pokušaj da se pokvari elektronski „mozak“ drona.

“Glavna poteškoća u korišćenju visokopreciznog oružja protiv malih bespilotnih letjelica je faktor iznenađenja. Treba ih pratiti i pripremiti za uništavanje ”, smatraju stručnjaci.

Istovremeno, analitičari su se složili da Rusija danas zauzima vodeću poziciju u stvaranju sistema elektronskog ratovanja.

Sistemi elektronskog ratovanja za SSSR i Rusiju tradicionalno su prioritetna oblast i tome se posvećuje velika pažnja. U Rusiji je sačuvana radio industrija i škola za stvaranje elektronskih sistema. Ovaj sovjetski temelj je sačuvan i razvijen. Rusija je jedan od svjetskih lidera u stvaranju radioelektronskih sistema.

 

Ključne karakteristike

 

„Repelent“ kompleks obezbjeđuje:

  • otkrivanje, pronalaženje pravca prenosa podataka bespilotnih letjelica i kontrolu bespilotnih letelica;
  • praćenje signala dronova;
  • statističku obradu parametara signala sa formiranjem klasifikacionih karakteristika, vođenje baza podataka na osnovu rezultata elektronskog izviđanja i klasifikacije signala;
  • elektronsko suzbijanje kanala upravljanja i prenos podataka bespilotnih letjelica i kopnenih kontrolnih tačaka;
  • elektronsko suzbijanje opreme satelitske navigacije bespilotnih letjelica;
  • automatizovanu opremu za dijagnostiku.

Frekventni opseg izviđanja i elektronskog ometanja signala sa opreme za prenos i kontrolu radio podataka je od 200 pa do 6000 MHz. Mogući domet radio-izviđanja je do 30 kilometara, dok je domet elektronskog ometanja do 30 kilometara. Instrumentalna greška traženja pravca signala, stepena nije više od 3.

Sistem može biti u stacionarnoj izvedbi, a može se nalaziti na šasiji vozila MAZ-6317 ili na šasiji vozila Kamaz 63501 i veoma je mobilan. Moguće je opremu smjestiti i na drugo vozilo odgovarajućih karakteristika. Razvijena je i najnovija “super-pokretljiva” verzija po nazivom Repelent Patrol.

Repelent Patrol
Repelent Patrol

Možda bi se, obzirom na to da je smještena na terensko vozilo UAZ Patriot (a može i na druga manja odgovarajuća vozila), da je veoma pokretna, brzo rasporediva i da može pratiti trupe u pokretu (u tom smislu pominje se i mogućnost da se oprema može smestiti i na oklopno vozilo) mogla nazvati i patrolnom verzijom.

Za razliku od prethodnih sistema, zbog manjih gabarita opreme, domet ometanja dronova je nešto kraći i iznosi do 20 km.

 

Srbija dobija „Repelent“

 

Pored već više puta do sada najavljivanog sistema radio-elektronske borbe „Krasuha“, ovaj put je pored toga, najavljena i potencijalna nabavka sistema radio-elektronske borbe „Repelent“.

Aleksandar Mikeev, direktor Rosoboronexporta je izjavio na Vojnom forumu „Army-2021“ da je potpisan prvi izvozni ugovor o isporuci sistema radio-elektronske borbe Krasuha-4, Repelent Patrol i Pancir S1M.

U Nišu će na Dan državnosti Srbije biti prikazan ruski sistem za elektronsko ratovanje „Repelent“ , saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(IT mixer)