NASA i Lokid Martin su zvanično predstavili tihi supersonični avion X-59

 

Američka svemirska agencija NASA prvi put je javnosti predstavila svoj novi supersonični avion X-59.

X-59 je u središtu NASA-ine misije „Quesst“ (Quiet SuperSonic Technology), koja se fokusira na pružanje podataka koji će pomoći regulatorima da preispitaju pravila koja zabranjuju komercijalne nadzvučne letove iznad Zemlje.

Već 50 godina, SAD i druge nacije zabranjuju takve letove zbog uznemiravanja izazvanog glasnim, zapanjujućim zvučnim udarima u zajednicama ispod.

 

Ključne karakteristike X-59

 

Posebna karakteristika X-59 je da bi letjelica trebalo da bude u stanju da dostigne nadzvučnu brzinu bez eksplozije koja se javlja prilikom probijanja zvučne barijere. Zvučni udar se ne dešava samo u trenutku kada objekat pređe zvučnu barijeru, to je kontinuirani efekat dok se objekat kreće superzvučnim brzinama.

Očekuje se da će X-59 letjeti 1,4 puta većom brzinom od zvuka, ili 925 mph. Njegov dizajn, oblik i tehnologija omogućiće letjelici da dostigne te brzine dok proizvodi tiši zvučni udar.

Supersonični avion X-59 je dugačak oko 30 metara i ima raspon krila od oko 10 metara. Oblik letjelice i tehnološki napredak koji sadrži omogućiće tihi nadzvučni let. Tanak, sužen nos  čini gotovo trećinu njegove dužine i razbiće udarne talase koji bi obično rezultirali nadzvučnom letjelicom koja izaziva zvučni udar.

Zbog ove konfiguracije, kokpit je skoro polovina dužine aviona – i nema prozor okrenut napred. Umjesto toga, „“ tim je razvio sistem spoljašnjeg vida – niz kamera visoke definicije koje napajaju 4K monitor u kokpitu.

Tim Quesst-a je takođe dizajnirao avion sa motorom postavljenim na vrhu i dao mu glatku donju stranu kako bi se spriječilo da se udarni talasi spoje iza aviona i izazovu zvučni udar.

Koristeći supersonični avion X-59, jedinstvenu eksperimentalnu letelicu, NASA ima za cilj da prikupi podatke koji bi mogli da revolucionišu vazdušni saobraćaj, otvarajući put novoj generaciji komercijalnih aviona koji mogu da putuju brže od brzine zvuka.

X-59 avion je korak od otprilike 30 metara naprijed na putu koji je započeo prije nekoliko decenija ka održivom komercijalnom supersoničnom letu, rekao je administrator NASA-e Bob Pirs.

Letjelica bi trebalo da poleti prvi put kasnije ove godine, nakon čega slijedi prvi tihi nadzvučni let. Tim Quesst-a će sprovesti nekoliko testova letenja aviona u Skunk Vorksu prije nego što ga prebaci u NASA-in centar za istraživanje letenja Armstrong u Edvardsu u Kaliforniji, koji će služiti kao njena operativna baza.

(IT mixer)