Novi eksperimentalni avion X-66A trebalo bi da bude vodeći u dizajnu budućih održivih aviona sa jednim prolazom

 

NASA je u ponedjeljak saopštila da je eksperimentalni avion koji je proizvela u saradnji s Boingom označen kao X-66A od strane vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog svoje velike upotrebe, avioni sa jednim prolazom danas čine skoro polovinu emisija iz avijacije širom svijeta. Kreiranje dizajna i tehnologija za održiviju verziju ovog tipa aviona ima potencijal za dubok uticaj na emisije.

“X-66A će pomoći u oblikovanju budućnosti avijacije, nove ere u kojoj su avioni zeleniji, čistiji i tiši, i stvoriti nove mogućnosti za publiku i američku industriju”, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson u izjavi za javnost.

Kao dio svog vazdušnog klimatskog akcionog plana, SAD imaju ambiciozan cilj da postignu neto nultu emisiju gasova staklene bašte do 2050. godine.

Prema Bobu Pirsu, pomoćniku administratora NASA-ine Direkcije za misiju za aeronautičko istraživanje, transformativni koncepti aviona poput onih koji se nalaze na X-66A biće od suštinskog značaja za ostvarenje tog cilja.

eksperimentalni avion X-66A
X-66A (Foto: NASA)

X-66A će se koristiti za testiranje konfiguracije „Transsonic Truss-Braced Wing“. Prema NASA-i ovo bi, u kombinaciji s drugim napretkom, uključujući pogonske sisteme, materijale i arhitekturu sistema, moglo pomoći u smanjenju potrošnje goriva za čak 30 posto manje.

Transonic Truss-Braced Wing naziv je za ekstra duga tanka krila koja su stabilizovana dijagonalnim podupiračima. Ideja je da bi ovaj dizajn mogao biti ekonomičniji od tradicionalnih dizajna krila jer će doživjeti manje otpora dok leti.

 

X-plane

 

NASA i Boing tražili su oznaku X-plane ubrzo nakon što je agencija ranije ove godine objavila nagradu projekta Sustainable Flight Demonstrator.

Ratno vazduhoplovstvo dodjeljuje status X-plane za razvojne programe koji imaju za cilj stvaranje revolucionarnih eksperimentalnih konfiguracija aviona. Oznaka je za istraživačke avione. Uz nekoliko izuzetaka, X-avioni su namijenjeni testiranju dizajna i tehnologija koje se mogu usvojiti u druge dizajne aviona, a ne služe kao prototipovi za punu proizvodnju.

Za Sustainable Flight Demonstrator, NASA ima ugovor o finansiranju svemirskog zakona sa Boingom kroz koji će agencija uložiti 425 miliona dolara tokom sedam godina, dok će kompanija i njeni partneri doprinijeti ostatku sredstava, procijenjenih na oko 725 miliona dolara. NASA će takođe doprinijeti tehničkoj ekspertizi i objektima.

Projekat Sustainable Flight Demonstrator je aktivnost u okviru NASA-inog programa integrisanih avijacijskih sistema. On je ključni element agencijinog Nacionalnog partnerstva za održivi let, koji se fokusira na razvoj novih tehnologija održivog vazduhoplovstva.

(IT mixer)