NASA je ostvarila značajan tehnološki napredak u pripremama za istraživanje Marsa kroz testiranje revolucionarnog raketnog motora.

U centru NASA Marshall Space Flight u Alabami, uspješno je ispitivan rotirajući detonacijski raketni motor (RDRE).

RDRE je postigao impresivan rezultat od 25.810 njutna potiska, što predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodni rezultat iz 2022. od 17.800 njutna.

Projekt RDRE, vođen inženjerom Tomasom Teslejem, ima ambiciozan cilj stvoriti visokoučinkoviti, potpuno ponovno upotrebljiv raketni motor koji će nadmašiti tradicionalne motore na tečno gorivo.

Srž inovacije RDRE-a leži u novoj tehnologiji kontinuirane detonacije unutar prstenastih kanala, pokretanoj specifičnom mješavinom goriva i kisika. Ova tehnologija, koja se razvija od 2020., pokazuje obećavajuće rezultate za svemirska putovanja.

RDRE bi mogao značajno smanjiti potrošnju goriva i pojednostaviti konstrukciju raketa.

Korištenjem napredne tehnike 3D ispisa, NASA je razvila izdržljive komponente za RDRE, dizajnirane za izdržavanje ekstremnih svemirskih uslova.

Tim inženjera vidi veliki potencijal RDRE-a za prilagodbu različitim svemirskim misijama i uvjetima, otvarajući vrata potencijalnim ljudskim misijama na Mars u 2030-ima.

Ovaj napredak u tehnologiji raketnih motora označava važan korak prema NASA-inoj viziji proširenog istraživanja svemira, s posebnim naglaskom na planove za putovanje od Mjeseca do Marsa.