NSA preporučuje redovno isključivanje i uključivanje (restartovanje) pametnog telefona, što bi trebalo da se radi najmanje jednom nedjeljno

 

Ako ne budete oprezni, mogli biste postati žrtva sajber kriminalaca i njihovog malvera, pa najveća bezbjednosna služba u SAD, Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), predlaže redovno restartovanje pametnog telefona.

Isključivanje i uključivanje uređaja zatvara sve otvorene aplikacije i briše memoriju uređaja, ali nema uticaja na dugoročne podatke na čvrstom disku mobilnog telefona. Međutim, zato meko resetovanje može pomoći u rješavanju nekih problema sa pametnim telefonom.

NSA je 2020. objavila vodič za bezbjednost mobilnih telefona u kojem, uz nekoliko uobičajenih savjeta, preporučuje i redovno isključivanje i uključivanje mobilnih telefona, što bi trebalo da se radi najmanje jednom nedeljno.

U članku novinske agencije Asošiejted pres navodi se da ova jednostavna mjera ne može trajno spriječiti hakere, ali im može znatno otežati pristup podacima na mobilnom telefonu.

„Veoma je važno postaviti dodatnu barijeru protiv hakera“, kaže Nil Ziring iz NSA.

Proizvođači mobilnih telefona prate stalne promjene u hakerskoj zajednici i stalno pokušavaju da kreiraju nove mjere bezbjednosti, koje se instaliraju na mobilni telefon prilikom resetovanja sistema. Međutim, hakeri sve više koriste novi metod koji se zove zero-click exploit, koji ne zahtjeva aktivno učešće ciljne žrtve.

Ovaj novi oblik hakovanja ne može da preživi ponovno pokretanje mobilnog telefona, jer se ilegalni paketi čuvaju u kešu gdje ih je teže otkriti, ali se keš briše i kada se pametni uređaji ponovo pokrenu.

Budući da mnogi ljudi rijetko ili nikada ne pokreću svoje telefone, hakeri i dalje često uspjevaju ovim metodom, prenosi Večernji list.