Evropska komisija odobrila je 12 milijardi evra vrijedan plan njemačke vlade o gradnji nove telekomunikcijske infrastrukture koja će obezbjediti brži internet i time poduprijeti oporavak od posljedica pandemije koronavirusa

 

Plan je da se nova mreža gradi državnim novcem kako bi se obezbjedio brži internet za domaćinstva, kompanije i javne institucije, uz brzinu od jednog gigabita po sekundi, bilježi Evropska komisija.

Procjenjuje se da će savezna država za uspostavu mreže iz proračuna obezbjediti šest milijardi evra. Ostalih šest milijardi činiće doprinosi saveznih zemalja i lokalnih vlasti pojedinačnim projektima.

Time se ukupni procijenjeni proračun za proširenje gigabitne mreže penje na 12 milijardi evra.

„Digitalna transformacija Evrope ovisi o visokokvalitetnim mrežama“, zaključila je u saopštenju komesara EU-a za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

„One su ključne za povezivanje regija u Evropskoj uniji i podupiru konkurentnije i održiviju socijalno-tržišnu privredu”, dodala je evropski komesar.

Državna potpora gradnji mreže dovešće brži internet na ona područja na kojima ga ne obezbjeđuju privatni operateri, što je u skladu s evropskim ciljevima o širokopojasnom internet povezivanju, stoji u saopštenju EK.

(N1)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.