Raketa-nosač „Vega“ sa dva satelita za daljinsko snimanje Zemlje, koja je lansirana sa kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani, skrenula je sa putanje i nije završila misiju, saopšteno je na sajtu kompanije-operatora kosmodroma „Erianspejs“

 

Kako se navodi, raketa „Vega“ je skrenula sa putanje osam minuta nakon poletanja, „nakon prvog pokretanja motora četvrtog stepena ‘Avum’“. Stručnjaci trenutno analiziraju telemetrijske podatke kako bi utvrdili uzrok neuspjeha.

Sagovornik Sputnjika iz raketno-svemirske industrije smatra da se neuspjeh dogodio zbog ukrajinskog motora.

„Na četvrtom stepenu je ugrađen motor RD-843 ukrajinske proizvodnje. Otkazivanje motora se razmatra kao glavni mogući uzrok neuspjeha rakete ‘Vega’“, rekao je naš sagovornik.

Raketa je trebalo da lansira u orbitu dva satelita – „SEOSAT Indžinio“ po narudžbi Evropske svemirske agecije i Španskog centra za razvoj industrijskih tehnologija, i satelit „TARANIS“ – po nalogu Nacionalnog centra za svemirska istraživanja Francuske.

U periodu od 2012. do 2020. godine sa kosmodroma Kuru je lansirano 17 raketa „Vega“. Dva lansiranja su bila neuspješna, a jedanput se od 53 lansirana satelita dva nisu odvojila.

U četvrtom stepenu rakete koriste se rezervoari za gorivo od titanijuma koje proizvodi rusko naučno-proizvodno udruženje „Lavočkin“ i ukrajinski motor RD-843.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.