ESA-in solarni orbiter biće  lansiran 6. februara naredne godine

 

Predstojeća misija otputovaće nekoliko miliona kilometara do sunca kako bi prikupila podatke o tome kako naša zvijezda utiče na cijeli sunčev sistem. Evropska svemirska agencija (ESA) sarađuje s NASA-om kako bi stvorili Sunčevog / solarni orbiter, alata za istraživanje zvijezde u srcu našeg Sunčevog sistema. Nakon što je ispitivanje orbitera sada završeno, šatl se pakuje i otprema do Cape Canaveral (rt na istpčnoj obali Floride) odakle je planirano lansiranje.

Solarni orbiter lansiraće se u Atlas V 411 koji nudi NASA. Lansiranje je planirano u ranim satima 6. februara (UTC).

„Solarni orbiter je postavljen da odgovori na neka od najvećih naučnih pitanja o našoj zvijezdi, a njeni podaci će nam pomoći da bolje zaštitimo našu planetu od globalnih izazova svemirskog vremena“, kaže Günther Hasinger, direktor nauke ESA.

Jednom u svemiru, i tokom nekoliko godina, upotrijebiće gravitaciju Venere i Zemlje za podizanje svoje orbite iznad polova Sunca, pružajući nove perspektive naše zvijezde, uključujući i prve fotografije Sunčevih polarnih regija. Njegov komplementarni paket instrumenata znači da će biti u stanju da proučava okruženje plazme lokalno oko svemirske letjelice i prikuplja podatke iz Sunca izdaleka, povezujući tačke između Sunčeve aktivnosti i svemirskog okruženja u unutrašnjem Sunčevom sistemu.

 

Dizajniran tako da izdrži visoke temperature

 

Orbiter će se kretati eliptičnom stazom oko Sunca, prošavši samo 42 miliona kilometara od svojih najbližih. Tako će dijelovi šatla koji su okrenuti prema zvijezdi morati izdržati strašno visoke temperature. Projektovane temperature bit će preko 500 stepeni Celzijusa, dok će ostali dijelovi šatla biti izloženi hladnoći prostora s temperaturama koje će biti niže od -180 °C.

Da bi se nosio s tim krajnostima, orbiter je dizajniran s opremom poput rotirajuće solarne matrice koja se može premjestiti kako bi se izbjeglo pregrijavanje. Tu je takođe, visokotemperaturna antena s visokim porastom koja prenosi podatke na Zemlju i može se sklopiti iza toplinskog štitnika radi zaštite od temperature.

(IT mixer / DigitalTrends / ESA)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.