Dosadnu noćnu vožnju Modela 3 prekinuo je autopilot koji je na cesti primijetio medvjeda i dva mladunca te na vrijeme zakočio

 

Autopilot je vjerojatno najzanimljivija opcija Teslinih automobila i dosad smo na internetu vidjeli brojna videa u kojima je tehnologija spasila vozače od saobraćajnih nesreća.

Tehnologija, naravno, još nije usavršena pa iz Tesle (te čak i policije) konstantno upozoravaju vlasnike njihovih vozila kako nije riječ o autopilotu koji može u potpunosti sam upravljati automobilom, već o asistentu koji je samo pomoć u vožnji.

Dio ljudi ne obazire se na ta upozorenja pa su u nekoliko navrata vozači uhvaćeni kako drijemaju za volanom, dok je autopilot upravljao vozilom, a zabilježeno je i nekoliko saobraćajnih nesreća koje su se dogodile upravo s aktiviranim autopilotom.

Zahvaljujući mogućnosti nadogradnje putem interneta, autopilot se konstantno može poboljšavati novim opcijama, odnosno poboljšavanjem postojećih mogućnosti, a koliko je Teslin asistent u vožnji napredovao, na svojoj je koži osjetio vlasnik Modela 3 Andrew Whittle.

Tokom noćne vožnje po saveznoj državi Montana u SAD-u aktivirao je autopilot, koji je na vrijeme prepoznao prelazak medvjeda i dva mladunca preko puta te je zaustavio automobil kako bi spriječio sudar.

Gledajući snimku, stiče se utisak da je bilo dovoljno vremena da i bez pomoći tehnologije pri brzini od oko 80 km/h vozač stigne zakočiti i izbjeći sudar, ali dovoljna je samo sekunda nepažnje, zamišljenost pri dosadnoj noćnoj vožnji, promjena pjesme na CD-u ili pogled na pametni telefon i moglo je doći do tragedije.

U komentaru situacije Whittle je pohvalio napredak autopilota, za koji je napisao da je, otkad je kupio automobil, zahvaljujući nadogradnji softvera, postao mnogo bolji i pouzdaniji.

(Electrek)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.