Vertikalni video zapisi postali su iznimno popularni i sveprisutni, zbog čega će Facebook aplikacija ubuduće automatski prikazivati sve videozapise u vertikalnom formatu, dok će horizontalni format postati rijetkost.

Prešli smo put od otpora prema vertikalnom video formatu, koji se smatrao neprimjerenim za monitore i televizore, do njegove današnje dominacije kao standarda prilagođenog mobilnim uređajima, čemu se moraju prilagoditi svi ostali formati.

Facebook je već napravio korake prema „TikTokizaciji“ uvođenjem sadržaja Stories i Reels, slijedeći trendove koje postavljaju i drugi, a ove sedmice najavio je daljnji pomak u tom smjeru: novi video player unutar svojih mobilnih aplikacija, osmišljen primarno za vertikalne videozapise.

Na platformama iOS i Android, Facebook će uvesti unificirano sučelje za prikaz videozapisa, uključujući Reelse, duže videozapise i prijenose uživo, s tim da će ih sve po defaultu prikazivati u vertikalnom formatu.

Pokretanjem videozapisa otvara se player koji prekriva cijeli ekran, a dodirom po ekranu omogućuju se uobičajene kontrole za premotavanje ili pauziranje reprodukcije. Ako pokrenete videozapis snimljen u horizontalnom formatu, prikazat će se u vertikalnom formatu dok ne okrenete telefon za 90 stepeni.