Ako planirate da iskoristite sezonu popusta i nabavite pametni televizor morali bi da znate da oni nisu baš bezbjedni

 

Za razliku od običnih, pametni televizori povezani su s internetom, što znači da nisu bezbjedni i izloženi su rizicima kao računari i pametni telefoni.

Na žalost, proizvođačima tih uređaja bezbjednost često nije na prvom mjestu. Evo na što su upozorili iz američke agencije FBI.

Osim što proizvođači i razvojni programeri mogu, koristeći ugrađeni mikrofon i kameru, da prisluškuju šta govorite i da prate što radite, vaš pametni televizor može da omogući pristup vašem internetskom preusmjerivaču (routeru).

Napadi i preuzimanja kontrole nad pametnim televizorima zasad su rijetki, ali su prisutni. Nedavno smo imali prilike da vidimo da je moguće upasti u Googleov Chromecast i zloupotrebiti ga za prikaz videa hiljadama gledaoca.

U američkoj obavještajnoj agenciji CIA-i razvili su više načina da neovlašćeno preuzmu kontrolu nad pametnim televizorom, što im je potom neko ukrao i objavio na WIkiLeaksu.

 

Prikupljanje podataka o vama

 

Pošto svaki pametni televizor dolazi s vlastitim softverom, često može da se dogodi da vaš uređaj neće dobiti redovne, pa ni prave bezbjedonosne nadogradnje.

Takođe, vaš pametni televizor prikuplja prilično veliku količinu podataka o vama.

Problem je postao toliki da je proizvođač televizora Vizio morao platiti kaznu od 2,2 miliona američkih dolara nakon što je uhvaćen u tajnom prikupljanju podataka.

Ako ne koristite kameru vašeg televizora prelijepite je crnom trakom, savjetuju u FBI-ju. Redovno nadograđujte softver i pomno pročitajte politiku zaštite privatnosti da bi bili svjesni šta sve može, piše Tech Crunch.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.