Korisnici Facebooka od početka 2020. godine moći će sve svoje fotografije i videa s Facebooka prebaciti na Google Fotografije servis

Uskoro će biti moguće sve svoje fotografije koje imamo na Facebooku prebaciti na druge servise, a prvi od ponuđenih servisa će biti upravo onaj Google-ov. O čemu je riječ?

Facebook polako napreduje u objedinjavanju svih svojih platformi, pa njihov veliki projekt migracije podataka i spajanja servisa dobija nove mogućnosti.

Pročitajte još: Facebook testira još jednu Instagram funkciju za svoju platformu

Apple, Google, Microsoft, Twitter i Facebook sarađuju u lakšem prebacivanju između njihovih ekosistema aplikacija i servisa, pa će korisnici Facebooka od početka 2020. godine moći sve svoje fotografije i videa s Facebooka prebaciti na Google Fotografije servis.

Ako niste svjesni toga, Google Fotografije stiže predinstaliran na sve Android pametne telefone i omogućava vam da besplatno skladištite sve vaše fotografije i videa na Googleove servere i tako oslobodite memoriju telefona ili pak sačuvate sve vaše uspomene na svom računu ako vas telefon „izda“ u nekoj nezgodi.

Facebook će za ovakvu funkciju čak koristiti open-source alat za prebacivanje, a alat će sačuvati i metapodatke svih fotografija i videa (nazive, datume kada su uslikane/snimljene ili postavljene na Facebook i tome slično) te i njih prebaciti na Google Fotografije radi boljeg raspoređivanja po vremenskoj crti.

Za sada, ovaj alat je dostupan određenim korisnicima u Irskoj, a početkom 2020. će biti omogućen za sve korisnike.

Facebook napominje da će te sa istim alatom moći da prebacite sve slike i na druge servise, a prema popisu kompanije koje su uključene u ovu saradnju, s pravom zaključujemo da će to biti iCloud i OneDrive.

(Bajtbox)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.