​Mozilla je konačno spremna da doda hardversku akceleraciju za AV1 video format u Firefox browser, prema navodima iza ažuriranja objavljenom na sajtu Bugzilla.

Developeri planiraju da implementiraju poboljšanu AV1 podršku u predstojećoj verziji Firefox 100, koja je najavljena za objavu 3. maja 2022. godine.

Hardverska akceleracija za AV1 video donosi nekoliko značajnih poboljšanja korisnicima. Standard, koji je objavljen u martu 2018, nudi bolju kompresiju videa u odnosu na H.264 (oko 50%) i VP9 (oko 20%).

Prebacivanje obrade AV1 videa iz softverske u hardversku, poboljšava efikasnost i smanjuje potrošnju energije, što na kraju dovodi do dužeg radnog vijeka tablet i laptop uređaja.

Google i Microsoft su predstavili hardverski akcelerisani AV1 video za Chrome i Edge krajem 2020. godine. Mozilla, s druge strane, nije žurila da doda poboljšanu AV1 podršku u Firefox.

Naravno, postoje razlozi što developeri ne žure sa implementiranjem formata.

Hardverski akcelerisani video nije nešto što može da se doda na svaki Windows 10 računar i zahtjeva PC sa najnovijim i najjačim hardverom. Prema navodima Microsofta, hardverski akcelerisani AV1 video radi na Windows 10 i Windows 11 računarima, ukoliko su zadovoljeni sljedeći zahtjevi:

  • CPU: Intel Core 11. generacije uz Intel Iris Xe Graphics ili noviji;
  • GPU: NVIDIA RTX 30 Series ili AMD Radeon RX 6000 Series uz odgovarajuće drajvere;
  • OS: Windows 10 1909 ili noviji.

AV1 podrška će konačno dovesti Firefox u rang sa Google Chrome-om i Microsoft Edge-om. Kao što je gore spomenuto, funkcija još nije dostupna u Firefoxu i biće implementirana u nadolazećem izdanju (verzija 100).

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.