Još uvijek postoje neki ljudi koji vjeruju da su zbog Appleovog pristupa ograđenom vrtu njegovi uređaji, poput iPhonea i iPada, “imuni” na zlonamjerni softver. Međutim, tokom godina, to se iznova i iznova pokazalo pogrešnim. Nedavno je blog post kompanije za istraživanje sigurnosti Sophos otkrio nekoliko novih načina na koje prevaranti iskorištavaju iOS.

Prema izvještaju, uprkos Appleovoj „walled garden“ strategiji, čini se da prevaranti koriste dvije već postojeće funkcije za iOS. Jedan od njih je Test Flight, koji omogućava programerima da kreiraju aplikacije i beta testiraju ih bez potrebe da prolaze kroz potpuni proces pregleda aplikacija.

U izvještaju se tvrdi da neki prevaranti koriste ovo kako bi stvorili lažne web stranice koje se predstavljaju kao legitimne kompanije, a zatim gurnu svoju aplikaciju na Test Flight gdje ih nesuđeni korisnici preuzimaju.

Pročitajte još: Kako prepoznati simptome špijunskog softvera i kako da uklonite „stalkerware“

Druga metoda uključuje WebClips, koji omogućava korisnicima da dodaju web stranicu na svoj početni ekran kako bi mu mogli brže pristupiti. Ovi prevaranti čak kreiraju logotipe za ove web stranice kako bi oponašali one koje koriste legitimne aplikacije, tako da će ih korisnici koji ne obraćaju veliku pažnju pokrenuti umjesto toga, gdje bi mogli na kraju unijeti svoje kredencijale za prijavu koji onda mogu biti ukradeni.

Obe ove metode mogu lako otkriti oni koji su možda više upućeni u tehnologiju. Međutim, ako niste sigurni, onda je najbolja stvar da se pobrinete da sva vaša preuzimanja dolaze direktno iz Apple vlastitog iOS App Store-a.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.