Firefox Monitor, Mozilla-in servis provjere procurelih lozinki, uskoro bi mogao da se koristi za uklanjanje ličnih podataka sa Interneta

 

Korisnici koji žele da uklone svoje lične podatke sa interneta se lako mogu pridružiti listi čekanja da počnu da koriste Firefox Monitor servis.

Sve što treba da urade je da se prijave na svoj Firefox Monitor nalog ili da kreiraju novi, a zatim kliknu na „pridruži se listi čekanja“. I to je to, podaci će početi da se uklanjaju i na taj način će se obezbijediti privatnost i bezbjednost korisnika.

Do sada se vrlo malo zna o funkcionalnosti ove funkcije, ali Mozilla je odgovorila na dva pitanja koja mogu pomoći u razumijevanju cijele priče.

Zašto ukloniti svoje lične podatke?

„Kada su vaši lični podaci onlajn, mogli biste da budete lakša meta za krađu identiteta, prevaru ili čak sajber uhođenje. Oglašivači, kompanije i hakeri mogu brzo da otkriju mnogo informacija o vama, kao što su vaše ime, kućna adresa, podaci o porodici ili čak brojeve socijalnog osiguranja i lozinke.“

Kako uklanjamo?

„Kreiramo uslugu privatnosti da bismo pratili vaše lične podatke na web lokacijama i uklonili ih sa web lokacija koje ugrožavaju vas i vaše najmilije. Usluga još nije dostupna, ali kliknite ispod da biste saznali više.“ (https://monitor.firefox.com/)

Nažalost, još nema odgovora na važnija pitanja. To sugeriše da Mozilla još uvek nije sasvim sigurna u kom pravcu će sve ići, kako će i kada će ići… Zato ne žele da „trče pred rudu“ i kasnije se ispostavi da su neozbiljni.

Ali ono na šta svakako treba odgovoriti što prije jeste šta se radi sa uklonjenim podacima. Tačnije, da li je reč o automatizmu u uklanjanju i da li sam korisnik daje saglasnost da Mozilla to uradi. Ili može sam…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.