Jedan od problema s kojim se mnogi developeri video igara susreću je potreba da se njihove igre uklone iz digitalnih prodavnica zbog isteka licencnih ugovora. Jedan od najčešćih razloga za ovo su trkaće igre. Mnogi fanovi Forza serijala su se nadali da će Forza Horizon 4 iz 2018. godine možda izbjeći istu sudbinu, zbog ranijih izjava samog Microsofta. Nažalost, igra će biti uklonjena iz prodaje kasnije ove godine.

Obavještenje je objavljeno na blogu tima Playground Games: “Zbog licenciranja i sporazuma s našim partnerima, Forza Horizon 4 će biti uklonjena s digitalnih platformi (Microsoft Store i Steam) 15. decembra 2024. To znači da igra i njen dodatni sadržaj više neće biti dostupni za kupovinu putem online prodavnica.”

Iako će neki trofeji postati nedostižni, tim je otkrio da “igrači koji već posjeduju igru i njen sadržaj moći će je normalno preuzeti i igrati, uključujući online, multiplayer i offline funkcije. Fizičke kopije igre kupljene nakon ovog datuma takođe će funkcionisati, s upotrebljivim online funkcijama.”

Iako nije baš iznenađujući ishod za igru, krajem 2022. godine predstavnik Forze je tvrdio da “ne planiramo ukloniti Forza Horizon 4 iz prodaje u skorije vrijeme!”

Da li se godina i po može smatrati “skorim vremenom” je diskutabilno, ali bez obzira na to, šteta je što skoro sve trkaće igre na kraju podlegnu istoj sudbini.

(PlayZine)