Dok vrhunski i premium Android uređaji različitih brendova dobijaju sve dužu podršku za ažuriranja, telefoni srednjeg i nižeg segmenta suočavaju se sa većim izazovima. Qualcomm se trudi da to promijeni.

Proces izdavanja ažuriranja uveliko zavisi od proizvođača čipseta. Kompanija koja stoji iza SoC-a (sistema na čipu) vašeg telefona mora ga aktivno podržavati, a za mnoge budžetne čipsete, ta podrška prestaje mnogo ranije nego za one skuplje. Čak i kod skupljih telefona, blagovremena ažuriranja nisu uvijek zagarantovana— samo nekoliko brendova dosljedno pruža mjesečna sigurnosna ažuriranja, na primjer.

Qualcomm se uključuje kako bi riješio ove probleme. Chris Patrick, viši potpredsjednik i generalni direktor sektora za mobilne uređaje u kompaniji Qualcomm, podijelio je sa Android Authority napore kompanije da olakša ažuriranja za sve telefone.

„Vrlo je komplikovano za kupca—OEM—da dobije sigurnosna ažuriranja, da dobije ažuriranja verzija Androida, a zatim da ih isporuči svakom krajnjem korisniku. To je zapravo vrlo skupo i vrlo komplikovano. Jedna od stvari na kojoj radimo posljednjih nekoliko godina s Googleom i OEM-ovima je promjena strukture inline koda—na neki način mijenjamo mašineriju za način na koji radimo ta ažuriranja. Vidjećete da ćemo kasnije ove godine objaviti neke od tih promjena koje smo napravili kako bismo olakšali ovo i pomogli cijelom ekosistemu da drži Android telefone bliže ažuriranim.“

Patrick je naglasio da je ovo već neko vrijeme veliki fokus za Qualcomm, i kompanija planira da uskoro objavi rješenja za ovaj problem.

Iako još uvijek nema konkretnih detalja, očekuje se da će Qualcomm objaviti ove novosti na godišnjem Snapdragon Summitu na Havajima ovog oktobra.

Iako ove promjene neće odmah ažurirati sve uređaje preko noći, postoji nada da će ažuriranja stizati blagovremenije na širi spektar Android uređaja.

(IT mixer)