Da li ste čuli za Fuchsia OS?

 

Fuchsia je operativni sistem zasnovan na mogućnostima koji trenutno razvija Google. Prvi put se pojavio u javnosti kada se projekat pojavio na GitHubu u avgustu 2016. godine bez ikakve zvanične najave.

Čini se da svaki put kada naiđemo na uzbudljiv novi razvoj u vezi sa misterioznim OS-om sa otvorenim kodom, moramo da ga malo očistimo od nejasnoća.

U maju 2017. godine, Fuchsia je ažurirana sa korisničkim interfejsom, zajedno sa programerima koji pišu da projekat nije „smetlište mrtve stvari“, što je navelo medijske spekulacije o Googleovim namerama u vezi sa operativnim sistemom, uključujući i mogućnost zamjene Androida.

Nakon što je na poslednjem I/O događaju podijelio nekoliko ukusnih detalja o svom sporednom projektu, Google je tiho lansirao razvojni portal za Fuchsia OS.

Prije negoli počnemo da zagrebemo u njenu suštinu, moramno da kažemo da Fuchsia ne dolazi da gurne Android ili Chrome na stranu. Google je prilično jasan u svojim namjerama za Fuchsiu u bliskoj budućnosti.

Pa kako bi moglo izgledati novo shvatanje operativnog sistema? Znamo da su ljudi prilično uzbuđeni kada kažu: „Oh, ovo je novi Android,“ ili, ovo je novi Chrome OS…

Fuchsia se zapravo ne tiče toga. Fuchsia se bavi upravo time da se podstakne stanje tehnike u smislu operativnih sistema i stvari koje učimo od Fuchsie i koju možemo ugraditi u druge proizvode.

Definitivno nije svaki dan da novi svjež OS nastaje. Pogotovo ne onaj koji je podržan od strane Google razvojnih napora. A ključno je da je Fuchsia zaista sasvim novi OS.

 

Fuchsia zasnovana na Zirconu

 

Za razliku od prethodnih operativnih sistema koje je razvio Google, kao što su Chrome OS i Android, koji su bazirani na Linux kernelu, Fuchsia se zasniva na novom mikro-jezgru zvanom Zircon.

Projekat GitHub sugeriše da je Fuchsia operativni sistem zaista skalabilan, pogodan za upotrebu na ugrađenim sistemima, pametnim telefonima, tabletima, kao i računarima.

Korisnički interfejs je napisan koristeći Flutter, sa aplikacijama baziranim na Dartu, koje nude visoke performanse i impresivnu grafičku fluidnost. Flutter može uspješno postići glatku performansu korisničkog interfejsa pri 120 fps i također uključuje Vulkan-bazirani rendering engine zvan Etcher.