Kad se pojavio 2014. godine, USB-C trebao je biti rješenje svih problema, univerzalni način za povezivanje uređaja, ali i način na koji se oni napajaju.

Nažalost, pet godina kasnije, prilagođavanje kaska i to je šteta jer USB-C bi trebao biti sve to.

Ipak, inženjerski problemi su ono što koči napredak. USB-C je još uvijek preskup, jer dodatni silicij košta.

Osim toga, potrebno je zaštititi uređaj od te dodatne energije koju USB-C donosi, potreban je i MOSFET koji uključuje i isključuje električnu energiju, zatim dodatne komponente koje regulišu tu energiju, a tu je i brzina koju treba da se implementiše na adekvatan način da ne bi imala prepreke…

Pročitajte još: Najbrži USB HUB do sad dolazi is Sony-ja

Velika je to šteta jer USB-C donosi toliko poboljšanja. Prije svega treba spomenuti da se godišnje prodaje oko četiri milijarde USB priključaka, ali svi ti priključci daleko su po brzinama i jednostavnosti onoga što nudi USB Type-C.

Već na prvi pogled uočljiva je bitna razlika po pitanju brzine, ali i to da se može priključiti na uređaj s obje strane, ne samo s jednom kao što je dosad bio slučaj.

Time se „izbrisala“ potreba za USB Type-B (i Micro-B, popularniji kao micro-USB) koji je uz USB Type-A (dosad standardni USB na svim uređajima) služio kao „most“ između dva uređaja.

Dakle, s vremenom će da nestane i potreba za USB Type-A priključkom koji svi znamo kako izgleda. Samo, odavno se postavlja pitanje kad će to „s vremenom“ početi uistinu da vrijedi.

Takođe, ono što USB nudi jeste mogućnost prenosa podataka brzinom od pet do deset Gbps jer je kompatibilan s USB 3.1. Veličine je 8,4mm x 2,6mm, što znači da nije toliko manji od trenutnog USB 2.0. Naprotiv, ima 12 konektora sa svake strane i upravo zato su tolike prednosti na njegovoj strani.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.