General Motors želi da patentirati sistem magnetne levitacije koji bi zamijenio konvencionalna podešavanja sjedišta

 

Kao što je opisano u patentnoj prijavi koju je General Motors podnio Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) 2022. godine, ali koju je USPTO objavio tek 2. maja, magneti će biti ugrađeni u šine sjedišta i omogućiti korištenje suprotnih magnetnih polja za podići ili spustiti sedišta. Cilj je eliminisati neke od pokretnih dijelova postojećih sistema za podešavanje sedišta.

Hardver potreban za trenutna ručna ili električna podešavanja sjedišta povećava troškove i složenost, i može postati vremenom nepouzdan prekovremeno, istakao je GM u patentu.

Tragovi sjedišta, na primjer, mogu da se popune otpadom, uzrokujući da se sjedišta zaglave kada putnici pokušaju da ih ručno pomjeraju. A motori i drugi hardver potreban za električno podesiva sjedišta dodaju značajnu količinu težine.

carVertical banner - sponsored
magnetno levitirajuće sjedište
patent – magnetno levitirajuće sjedište

Za razliku od toga, ovaj sistem bi se uglavnom oslanjao na niz magneta i kontroler za podešavanje njihovog polariteta. Naizmjenično privlačenje i odbijanje pojedinačnih magneta uzrokovalo bi pomicanje sjedišta, slično kao što se magnetni vlakovi pokreću duž vodilice.

Kada se pomjeri u ispravan položaj, sjedište se onda učvršćuje klinom za zaključavanje. Ovo se može učiniti automatski korišćenjem aktuatora za guranje igle, napomenuo je GM u aplikaciji.

Ostaje da se vidi hoće li magnetna levitirajuća sjedišta uspjeti u proizvodnji, jer proizvođači automobila ne slijede uvijek ideje koje patentiraju.

Kao i drugi proizvođači automobila, GM redovno objavljuje patentne prijave. Drugi nedavni primjeri uključuju sklopive rampe za kamione i aktivnu aerodinamiku za sportske automobile.