GitHub je zvanično lansirao svoj AI alat, Copilot, koji pomaže programerima tako što im predlaže naredne linije koda u njihovim editorima

 

Cijena za GitHub-ov AI alat Copilot je 10 dolara mjesečno (ili 100 dolara mjesečno), dok je za studente, kao i za programere koji rade na bitnim open-source projektima, besplatan.

Copilot radi sa IDE okruženjima kao što su Visual Studio Code, Neovim i JetBrains, a sposoban je da generiše kompletne metode i kompleksne algoritme, kao i da samostalno ispisuje šablonski kod.

Preview verziju ovog alata isprobalo je više od 1.2 miliona developera i statistike su pokazale da je Copilot generisao skoro 40 procenata ukupnog koda.

U GitHub-u smatraju da će AI asistirano kodiranje fundamentalno promijeniti način razvoja softvera, kao i da će znatno ubrzati pisanje koda.

Projekat je razvijen u saradnji sa OpenAI, istraživačkom kompanijom u koju je Microsoft (vlasnik GitHub-a) investirao milijardu dolara. Copilot je razvijen na OpenAI Codex-u, nasljedniku poznatog OpenAI GPT-3 algoritma za generisanje jezika.

 

Oprez sa upotrebom Copilot-a

 

Iako ovo zvuči kao odlična vijest za programere, stručnjaci smatraju da je potrebno biti oprezan sa upotrebom Copilot-a.

Naime, postavlja se pitanje legalnosti Copilot-a, jer je on treniran na javno dostupnom kodu sa GitHub-a, čiji vlasnici možda nisu željeli da se on upotrebljava za tu svrhu.

Takođe, jedna studija je pokazala da oko 40 procenata koda koji je generisao Copilot, sadrži bezbjednosne propuste.

(PC Press)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.