GM predstavio električnu verziju svoje legende na 4 točka – Hummer EV SUV

 

Prošle godine je GM najavio povratak legendarnog Hummera i to u električnom ruhu, a to je sad i potvrđeno u Hummer EV SUV automobilu. To je još jedan znak velike promjene na tržištu automobila na kojem bi vozila s električnim motorima trebalo da dominiraju u odnosu na benzince i dizelaše.

Kompanija GM do 2025. planira uložiti oko 27 milijardi dolara u elektrifikaciju te do tada predstaviti čak 30 novih modela koje će pokretati električni motori.

Ove sedmice GM je najavio još jednu električnu verziju svoje legende na 4 točka – Hummer EV SUV.

Prva verzija SUV-a nazvana Edition 1 na tržištu se očekuje početkom 2023. godine po cijeni od 105 hiljada dolara, odnosno 110 za verziju s off-road paketom opreme.

Dolazi s tri motora ukupne snage 830 KS. Do 60 milja na sat (96 km/S) može da ubrza samo za 3,5 sekundi. Ima solidan domet od oko 480 kilometara i podršku za brzo punjenje baterije (300kW).

Riječ je o brutalnom teškašu koji, prema ljudima iz GM-a, ima performanse egzotičnog sportskog automobila. Zahvaljujući modernim tehnologijama, može da osvoji najagresivnije i najizazovnije terene.

To uspjeva uz pomoć tzv. Crab Mode-a, koji mu omogućava dijagonalno kretanje jer i zadnji točkovi mogu da se okreću lijevo i desno. To će biti moguće samo pri malim brzinama i na terenima koji zahtijevaju takve akrobacije.

Nakon prvog izdanja Hummera EV SUV-a, na tržištu će se pojaviti nove verzije koje će imati motore manje ukupne snage, ali i manju cijenu.

Očekuje se u proljeće 2023. godine pojava modela s motorima snage 650 KS po cijeni od 90 hiljada dolara, a tokom proljeća 2024. model sa slabijom baterijom i dometom od 400 km, ali i još nižom cijenom od 80 tisuća dolara.

(The Verge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.