Gmail ima u planu da doda još jedan korak provjere kada pokušate, na primjer, da dodate adresu za prosljeđivanje i uređivanje vaših filtera. Kako je navedeno u objavi na zvaničnom Google blogu, dodatni korak mogao bi da spriječi zlonamjerne osobe koje imaju pristup vašem nalogu da filtriraju e-poštu na načine koje ne očekujete ili da prosljeđuju e-poštu na novu adresu bez vašeg znanja.

IMAP pristup: Omogućavanje statusa IMAP pristupa iz podešavanja. (Administratori radnog prostora kontrolšu da li će ovo podešavanje biti vidljivo krajnjim korisnicima ili ne).

Ako pokušate da promijenite ta podešavanja, a Google tu radnju smatra ‘rizičnom’, od vas će tražiti potvrdu da ste vi osoba koja zapravo pokušava izvršiti promjenu.

Ukoliko ne dobije odgovarajući odgovor, dobićete ‘kritično bezbjednosno upozorenje’ koje će vas obavestiti da nešto nije u redu.

Dodatna zaštita biće dostupna svim korisnicima Google Workspacea i ljudima s ličnim korisničkim nalozima na Googleu.

Doduše, to će važiti samo za one koji koriste Google kao svog pružaoca identiteta i za radnje preduzete u okviru Google proizvoda.

Google je prošle godine uveo sličan upit za potvrdu za ‘osjetljive radnje izvšene na vašem korisničkom nalogu u okviru Google Workspacea’, piše Verge.

(b92)