Dropbox će korisnicima da ukine neograničeno korišćenje skladišnog prostora zbog takozvanih „problematičnih“ korisnika

 

Dropbox ukida neograničeno skladištenje zbog svog poslovno orijentisanog Advanced plana jer mu je dosta da neki korisnici zloupotrebljavaju ponudu.

Pokazalo se da velika većina korisnika ne troši ogromne količine prostora, ali ipak postoji manjina koja takvu poslovnu politiku iskorišćava na nepravedan način.

U postu na blogu u kojem objašnjava svoju odluku, kompanija, koja ima više od 18 miliona korisnika koji plaćaju širom svijeta, rekla je da je primjećeno da sve veći broj kupaca kupuje napredne pretplate „ne da bi vodili posao ili organizaciju, već umjesto toga u svrhe poput kripto i Chia rudarenja. Nepovezani pojedinci udružuju skladište za slučajeve lične upotrebe, ili čak slučajeve preprodaje skladišta.”

Posljednjih mjeseci je sve više ovakvih slučajeva zloupotrebe, prije svega zbog toga što su i druge usluge počele da ukidaju neograničene pakete. Shodno tome, Dropbox je primoran da uradi isto.

Kompanija objašnjava dodatne razloge za ovu odluku. Kažu da „problematični“ korisnici obično koriste hiljade puta više prostora za skladištenje od prosječnog redovnog poslovnog korisnika.

Umjesto da uvedu nove uslove korišćenja, napišu listu prihvatljivih i neprihvatljivih načina korišćenja svoje usluge, a zatim pokušaju da uvedu red i kazne prekršioce – odlučili su da jednostavno ugase neograničeni pretplatnički plan.

 

Cijene korišćenja skladišnog prostora

 

Od sada, Dropbox Advanced pretplatnici sa tri korisnička naloga imaće na raspolaganju ukupno 15 terabajta prostora, sa dodatnih 5 za svaki dodatni nalog. Oni koji trenutno koriste do 35 terabajta (što je više od 99% pretplatnika) moći će da zadrže svoje podatke po aktuelnim cijenama u narednih pet godina, a dobiće i dodatnih 5 TB zajedničkog prostora.

Ova promjena će da obuhvati manje od 1% „sumnjivih“ pretplatnika, koji su zauzeli više od 35 TB. Biće im ponuđen prelazni period od godinu dana, nakon čega će morati da doplate za čuvanje viška podataka. Novim korisnicima više neće biti ponuđen neograničen prostor za skladištenje.

Novi korisnici kojima je potrebno više prostora za skladištenje moći će da kupe dodatke za skladištenje od 18. septembra, a postojeći korisnici od 1. novembra po 1TB za 10 dolara mjesečno ili 96 dolara godišnje.

Dropbox je rekao da će postepeno migrirati postojeće korisnike na novu politiku 1. novembra i obećao je da će sve obavijestiti najmanje 30 dana prije planiranog datuma migracije.

Google je u maju ukinuo neograničeno skladištenje za korisnike svog najvišeg plana Workspace, pa je moguće da su se neki nezadovoljni korisnici prebacili na Dropbox zbog njegove izdašnije ponude. Ali sada kada Dropbox mijenja svoju politiku, moraće još jednom potražiti uslugu koja zadovoljava njihove potrebe.

(IT mixer)