Google prati poteze drugih internet preglednika kako bi zaštitio privatnost.

Safari je to uradio. Firefox je to učinio. Brave je to uradio. Sada Google Chrome, takođe, pokušava da smanji probleme privatnosti koje predstavljaju kolačići – mali tekstualni fajlovi koji mogu da vas prate na mreži.

„Mijenjamo kako kolačići rade u Chromeu, čineći ih privatnijim i sigurnijim po defaultu“, rekao je Tal Oppenheimer, menadžer Chrome proizvoda koji govori u Google I/O emisiji za programere u utorak.

Kolačići su bili korisni već decenijama za akcije kao što su pamćenje da ste prijavljeni na web-lokaciju ili da zadržite tu pastu za zube u vašoj košarici za e-trgovinu. Pokazalo se da su i korisne za oglašavanje oglašivača i izdavača na mreži – uključujući i vašu aktivnost dok ste putovali mnogim web-lokacijama na internetu.

Ograničavanje ovlašćenja kolačića je veliki korak ka privatnosti korisnika, iako možda neće ići tako daleko kao drugi preglednici. Google vjeruje da drakonsko blokiranje kolačića ima neplanirane posljedice, koje se odnose na to da web-lokacije otkrivaju načine na koje možete pratiti vas koji zaobilaze kolačiće i koje uopće ne možete kontrolisati.

Google će zahtijevati da programeri web sajtova navedu kada se kolačići mogu koristiti za ovo praćenje među internet lokacijama.

„Ova promjena će omogućiti korisnicima da obrišu sve takve kolačiće, ostavljajući kolačiće s jednim domenom nepromijenjenim, čuvajući korisničke prijave i postavke. Također će omogućiti preglednicima da pruže jasne informacije o tome koje web-lokacije postavljaju ove kolačiće, tako da korisnici mogu donositi informisane odluke o tome kako koriste se podaci “, rekao je Ben Galbraith, direktor Chrome menadžmenta proizvoda, i Justin Schuh, direktor Chrome inženjerstva, u postu na blogu o Chromeovim politikama kolačića.

Razvojni programeri mogu testirati novu značajku danas u verziji Chrome-a za razvojne inženjere, ali kasnije će se isporučiti šire ove godine, rekao je Oppenheimer.

Ovaj potez će vjerojatno izazvati probleme sa web-lokacijama i oglašivačima koji se oslanjaju na takve kolačiće, na primjer za praćenje vašeg ponašanja kako bi postavili bolje ciljane i profitabilnije oglase. Google je jedna takva web stranica, naravno, i to je div online oglašavanja.

(cnet)