Google se već duže vrijeme trudi kako bi učinio okruženje pametnih telefona što bezbjednijim, a dokaz za to je dvostruka autentifikacija, koja postaje unaprijed određena za korisnike

 

Dakle, Google dvostruka autentifikacija će biti način prijave na razne usluge uz prvobitno odobrenje korisnika putem njegova mobilnog uređaja. Na primjer, spajate se prvi put na Gmail ili Google korisnički račun na nekom dotad nezabilježenom računaru. U tom trenutku Google „reaguje“ i onemogućava prijavu dok je ne odobrite ručno na mobilnom uređaju. Naravno, uz to je potrebno znati i lozinku za pristup računu.

Od 7. jula to će postati unaprijed određeno za sve korisnike koji nisu koristili takav način prijave na Google račune. Time se daje dodatni „impuls“ bezbjednosti na internetu i Google nekako ostaje predvodnik te priče, bez obzira što je riječ o kompaniji čiji se udari na privatnost korisnika često spominju u negativnom kontekstu.

Ukratko, odsad će se sve nove prijave odobravati uz pomoć mobilnog uređaja. Normalno, ukoliko dosad to već korisnik nije radio. Ako jest, sve ostaje isto i cijela priča potpuno je poznata. Time se zapravo želi „doskočiti“ nepotrebnim prijavama korišćenjem SMS poruka, što radi Facebook.

Na taj način korisnici mogu zadržati privatnost u smislu odbijanja dijeljenja telefonskog broja. Ali, cijeli proces se na taj način pojednostavljuje jer sve što treba jest prijava na Google korisnički račun. Samim time, ako na mobilnom uređaju korisnik nije spojen na račun, neće dobiti notifikaciju. Ali, Android korisnici teško da nisu spojeni na njega.

Ipak, za one koji više vole SMS poruke kao sredstvo za dvostruku autentifikaciju, to ostaje jedna od mogućnosti i korisnici ne moraju brinuti oko tog detalja. Ako se radi o korporativnim računima ili računima većih organizacija, moguće je da će promjena stići tek 15 dana nakon 7. jula.

Google preporučuje ovakav način prijave ispred SMS poruka ili poziva jer njih je lakše „hakovati“. A to znači da se hakeru automatski otvara put prema kompletnom Googleovom računu korisnika, a time se otvara mogućnost za razne malverzacije, koje apsolutno svi žele da izbjegnu.

(ICT business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.