Zoom od jula nudi mogućnost end-to-end enkripcije poziva za sve korisnike

 

Zoom se odlučio da ipak neće nastaviti s idejom enkripcije (E2EE) samo za pretplatnike, već i za sve ostale korisnike. Dakle, oni koji plaćaju usluge, neće biti u povlašćenom položaju po pitanju bezbjednosti od onih koji ne plaćaju usluge.

Početkom juna stigla je odluka koja se sad „preokrenula“, a vrlo vjerojatno je motiv za tako nešto u činjenici da konkurenti nude sve više besplatnih i kvalitetnih mogućnosti korisnicima. Vjerovatno jer su uhvatili korak koji su izgubili tokom pandemije koronavirusa, ali i korak izgubljen jer nisu prepoznali trendove kao što ih je prepoznao Zoom.

Zoom od jula nudi mogućnost kriptovanih end-to-end poziva za sve korisnike. To znači da će kritike na račun slabije bezbjednosti te platforme napokon biti utišane. U kompaniji su svjesni da samo na taj način mogu pridobiti povjerenje na duže staze. I ne samo to, mogu pridobiti povjerenje onih koji misle trošiti najviše novca i vremena na Zoom.

Što se tiče konkurencije i kriptovanih poziva… Zasad je Brave najavio tako nešto za svoj internet pregledač, Facebook je to najavio za Messenger, ali na tržištu ustvari u punom smislu riječi postoji samo Signal i serveri slični njemu. To znači da se radi o neprofitnim platformama koje nude kritpovanu komunikaciju ali nisu ipak „to to“.

 

Preko 300 miliona korisnika

 

A „to to“ bi bio Zoom jer okuplja više od 300 miliona aktivnih korisnika na svojoj platformi pa samim time ima daleko širi značaj. Zato ga se toliko i kritikuje ako dođe do nekog propusta u bezbjednosti. Iako, ruku na srce, kad stotine miliona ljudi koristi nešto, lako se može očekivati da će se naći oni koji bi narušili nečiju bezbjednost i privatnost.

Nažalost po Zoom, luksuz u kojem se to promatra bez ikakvih konkretnih poteza ne postoji. Barem ne više… Pandemija koronavirusa vinula je tu platformu u orbitu. Od decembra do aprila je stigla od deset do 300 miliona korisnika. A da ih ne izgubi mora da napreduje i razvija se.

„Naučili smo mnogo iz ovih primjera i umjesto fokusa na dodavanje novih mogućnosti, uložićemo novac da bismo poboljšali bezbjednost aplikacije“, ustvrdio je Eric Yuan, izvršni direktor (CEO) Zooma.

Bilo je to prije tri mjeseca, a obećao je da će do jula to obećanje biti ispunjeno. I čini se da hoće – za sve!

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.