Gemini, Google-ova najnovija ponuda vještačke inteligencije, predstavlja značajan korak u ovom području, pokazujući Googleovu posvećenost unapređenju multimodalne AI tehnologije — međutim, vrijedno je napomenuti da je Gemini u suštini rebrendiranje Google Barda i još uvijek ima raznih problema kojima je potrebno adresiranje. Iako obećava kao potencijalni nasljednik Google Assistant-a, trenutno mu nedostaje spremnost da ga u potpunosti zamijeni.

Područje poboljšanja leži u rukovanju zahtjevima za navigaciju. Ranije, kada su koristili Gemini za traženje uputa, korisnici bi dobijali karticu koja prikazuje detalje rute, uključujući udaljenost, vrijeme putovanja i mapu. Međutim, da bi pristupili stvarnoj navigaciji, korisnici su morali kliknuti na link unutar kartice, što je umanjilo iskustvo bez upotrebe ruku.

Kako bi pojednostavio ovaj proces, Google je uveo ažuriranje u najnoviju verziju Geminija. Objavljeno 25. marta, ovo ažuriranje eliminiše potrebu za ručnom intervencijom automatskim pokretanjem navigacije Google mapa ubrzo nakon zahtjeva za upute. Uz ovo poboljšanje, korisnici doživljavaju jednostavniji proces navigacije bez potrebe za interakcijom s dodatnim vezama.

Iako su ova poboljšanja dobrodošla, važno je priznati da je Gemini još uvijek u razvoju. Korisnici moraju birati između Geminija i Google Assistant-a, jer omogućavanje jednog onemogućuje drugo. Razumijevanje prednosti i ograničenja Geminija ključno je za optimizaciju korisničkog iskustva.