Google predstavio svoju novu seriju pametnih telefona Pixel 7 i Pixel 7 Pro.

Prošlogodišnji Google Pixel 6 i Pixel 6 Pro predstavljali su preokret na bolje s mnogim poboljšanjima u odnosu na Pixel 5, sa značajnom eskalacijom hardvera kamere u Pixelu 6 Pro kao što je uočeno u našem CAMERA HW rezultatu. Google se vratio u utrku, takmičeći se na najvišim najboljima.

Nova serija Google Pixel 7 nadogradnja je, usavršavanje i optimizacija serije Pixel 6 jer Google kapitalizira prošlogodišnji Herkulov trud.

Industrijski dizajn doživljava promjene, ali ostaje pri opštem dizajnerskom jeziku koji je dobro prihvaćen prošle godine. Promjene čine da novi telefoni izgledaju modernije, a kvaliteta izrade je povećana.

Nova polirana aluminijska traka kamere na Pixelu 7 Pro daje dodatni „premium“ izgled, dok Pixel 7 (ne-pro) dobija mat verziju. To je izvrsno pozicioniranje korišćenjem dizajna kao instrumenta.

Google je poznat po svom iskustvu s „čistim Androidom“ i dugoj posvećenosti ažuriranju softvera, a ništa se nije promijenilo na tom planu. Dizajn na stranu, postoje aspekti ovih novih Pixel 7 telefona na koje želimo privući vašu pozornost, a to su kamera i snaga.

 

Google Pixel 7 i Pixel 7 Pro kamere

 

Kamere su za većinu najuzbudljiviji aspekt, pa ćemo početi sa njima. Kamera Pixela 7 Pro konfigurisana je na sljedeći način:

  • 50 MP primarni (OIS, 1,2 μm piksela, ƒ/1,85, 1/1,31” senzor)
  • Ultraširoki od 12 MP (1,25 μm piksela, ƒ/2,2)
  • Telefoto od 48 MP (OIS, 0,7 μm piksela, ƒ/3,5, 5X optički)
  • 8MP selfie (1,22 μm piksela, ƒ/2,2, fiksni fokus)

Ova konfiguracija je dobro uravnotežena (za cijenu) i trebala bi vrlo dobro pokriti sve slučajeve svakodnevne upotrebe.

Pixel 7 pro kamera

Google koristi svoj telefoto na dva načina. Snima izvorno uz 5X optički zoom u 48 MP. Alternativno, može dodatno zumirati pomoću tehnike izrezivanja senzora, poput one koju Samsung ima u nekim od svojih Galaxy telefona.

Obrezivanje senzora (sensor-cropping) koristi samo djelić senzorske površine bez spajanja piksela radi očuvanja detalja. To je kao da imate manji senzor s lećom koja dodatno zumira. Obrezivanje senzora obično nije tako dobro kao optički ekvivalent, ali je puno bolje od softverskog povećavanja.

Google Pixel 7 kamera je vrlo slična, ali se odriče teleobjektiva – izbor se često nalazi između različitih razina telefona. To ima puno smisla jer je ultraširoki objektivno češći slučaj upotrebe nego zumiranje – zato proizvođači originalne opreme čine ovaj kompromis za pristupačnije telefone.

  • 50 MP primarni (OIS, 1,2 μm piksela, ƒ/1,85, 1/1,31” senzor)
  • Ultraširoki od 12 MP (1,25 μm piksela, ƒ/2,2 – različita leća)
  • 8MP selfie (1,22 μm piksela, ƒ/2,2, fiksni fokus)

Dobivate gotovo sve fotografske prednosti Pixela 7 Pro, osim kada je subjekt daleko. U rasponu od 599 USD, ovo je vrlo zanimljivo.

 

Pixel 7 kamera

 

Procesor i memorija

 

Što se tiče kompjuterske snage, Google koristi svoj procesor Tensor G2 za pružanje izvrsne podrške za sve slikovne aktivnosti koje se uvelike oslanjaju na stream computing i AI.

Google je demonstrirao neke snimke s dugom ekspozicijom, koje su bile gotovo 4 puta brže, s 5,25 s na 1,25 s. To bi također trebalo uticati na gotovo trenutne fotografije ili video snimke, što je više interesantnije od duge ekspozicije.

Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7 Pro

Uz to, konkurencija (Qualcomm, MediaTek) također je sposobna raditi takve stvari, a ne postoji međuplatformski benchmark koji bi ih usporedio jabuke s jabukama.

Pixel 7 Pro ima 12 GB RAM-a, tako da je to jedan dodatak koju bi korisnici trebali uzeti u obzir, budući da bi 8 GB RAM-a u Pixelu 7 trebalo biti dovoljno za sve s osnovnim potrebama.

Opcije skladištenja podataku su 128/256 GB za oba, ali samo Pixel 7 Pro dobiva verziju od 512 GB ako vam treba toliko.

Google Pixel 7
Google Pixel 7

 

Displej i baterija

 

Pixel 7 Pro ima AMOLED displej od 6,71 inča. Radi se o QHD+ LTPO panelu s promjenjivom brzinom osvježavanja od 10-120Hz. Bočne strane ekrana nisu tako zakrivljene kao prošle godine, iako ih još uvijek štiti Gorilla Glass Victus.

Telefon ima IP68 oznaku otpornosti na prašinu i vodu. Metalno kućište telefona izrađeno je od 100% recikliranog aluminija.

Pixel 7 kako je jeftiniji tako je i manji od svog Pro brata. Sedmica je 7 je čak nešto manja i od Pixela 6, zbog svog ekrana od 6,3 inča (prošlogodišnj je bio 6,4 inča). Fizičke dimenzije telefona su 155,6 x 73,2 x 8,7 mm i 197 g, u poređenju s prethodnikom od 158,6 x 74,8 x 8,9 mm i 207 g. Galaxy S22 i iPhone 14 su manji, pa nazovimo ovaj srednje velikim. Panel je i dalje ravni AMOLED s FHD+ rezolucijom, ali ima 25% veću vršnu svjetlinu od displeja na Pixel 6 telefonu. Međutim, ovaj novi panel još uvijek ima samo brzinu osvježavanja od 90 Hz. Bilo bi lijepo vidjeti 120Hz ove godine, čak i bez LTPO-a, ali koliko god vrijedi ovaj telefon je jeftiniji od Galaxy S22 i iPhonea 14 (koji imaju displej od 60Hz).

Pro verzija ima bateriju istog kapaciteta kao i prošlogodišnja verzija 5000 mAh.

Kod Pixela 7 je situacija malo drugačija. Vitkija konstrukcija ne-pro modela također znači da ima manju bateriju, 4355 mAh (prošlogodišnji model je imao 4614 mAh). Međutim, učinkovitiji hardver znači da ekstremni način rada uštede baterije može trajati 72 sata (u odnosu na prošlih 48 sati). Bez toga, očekuje vas oko 31 sat prilikom redovne upotrebe.

Google Pixel 7, za najbrže prednarudžbe pokloni

Cijene za Google Pixel 7 seriju

 

Google Pixel 7 počinje s cijenom od 600 USD/650 €/600 GBP za jedinicu od 128 GB, Pixel 7 Pro koštaće vas 900 USD/900 €/850 GBP (opet s skladištem od 128 GB). Prednarudžbe su u toku, a otvorena prodaja započeće naredne sedmice, tačnije 13. oktobra. Postoje i neke pogodnosti prednarudžbe – 7 Pro je uparen s besplatnim Pixel Watch-om (ni manje ni više LTE verzijom), dok ćete prednarudžbom Pixela 7 dobiti besplatni par Pixel Buds Pro slušalica.

 

 

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.