Živopisniji i pregledniji sa više detalja

 

Google je na svom blogu najavio novo ažuriranje koje dolazi na Google Maps. Posljednjih nekoliko godina Google kontinuirano dodaje opcije i korisne informacije u Maps i vrijeme trajanja ažuriranja samih karata. Google je upotrijebio algoritam mapiranja boja kako bi ispravno obojio karte koje predstavljaju različite terene i geografske karakteristike.

Rezultat je „sveobuhvatnija, živopisna karta područja na globalnoj razini.“ Rijeke i okeani jezera su plavi, plaže i pustinje su preplanuli, a bujna područja zelena.

Prema Google informacijama, primijetićete poboljšanje bilo da gledate veliki grad ili mali seoski grad.

„Uskoro“, moći ćemo da vidimo tačnije karte ulica, trotoara i pješačkih ostrva do tačnijih razmera. Google planira da počne s uvođenjem detaljnijih karata ulica Londona, New Yorka i San Francisca „u narednim sedmicama“ sa namjerom da se s vremenom proširi na više gradova.

Google maps prije i poslije ažuriranja
Google maps prije i poslije ažuriranja

 

Kako tačno funkcioniše tehnika mapiranja boja?

 

Prvo je korišten kompjuterski vid da se identifikuju prirodne karakteristike satelitskih snimaka, posebno gledajući u sušnim, ledenim, šumovitim i planinskim predjelima. Zatim je se ove karakteristike analiziraju i dodjeljuje im se raspon boja na HSV modelu boja. Na primjer, gusto pokrivena šuma može se klasifikovati kao tamnozelena, dok se područje mrljastog žbunja može pojaviti kao svjetlija nijansa zelene.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.