Google pokreće alat koji korisnicima Android-a omogućava da vide kameru koja se kreće u augmenovanoj (proširenoj) stvarnosti, piše BBC.

Da podsjetimo „Augmentovana stvarnost” je pojam korišćenja stvarne slike prostora, tj. vizualne odrednice te razne funkcije su “prevučene” preko našeg svakodnevnog pogleda na svijet.

Trenutno radi samo sa nekim životinjama, ali se može proširiti kako bi uključio objekte i brendove u budućnosti.

Predstavljen je prošlog mjeseca na godišnjem događaju kompanije za programere koji kreiraju aplikacije za Android uređaje.

Uređaji koji ga trenutno podržavaju uključuju specifične modele Huawei, Samsung, LG i One Plus.

Apple takođe podržava širok spektar aplikacija proširene realnosti i dok neki korisnici iPhone-a imaju pristup ovoj funkciji, drugi ne mogu.

Kako radi?

  • Potražite životinju u Google pretraživaču (Napomena: Nisu sve sadržane životinje pa ako izaberete pogrešnu životinju nemojte da odustanete. Definitivni uspjesi uključuju pingvina, geparda, psa, mačku, zmiju, medvjeda, orla i rakuna)
  • Ako se životinja nalazi u aplikaciji, vidjeće se kutija na kojoj piše „susrećemo gepard u prirodnoj veličini“ (na primjer)
  • Unutar te kutije nalazi se dugme na kojem piše „pogled u 3D“
  • Pritisnite i zatim odaberite „prikaz u svom prostoru“
  • Zatim će AR aktivirati kameru i tražiti od vas da je usmjerite prema podu

Google-ove AR životinje zabavljaju Android korisnike

Koncept proširene realnosti (AR) – kombinacija slika i stvarnog svijeta – prethodi pametnim telefonima i tabletima, ali je rast ovih uređaja doveo do ogromnog povećanja njegove popularnosti, naročito u mobilnim igrama kao što je Pokemon Go ali i u drugim oblastima uključujući obrazovanje i dizajn enterijera.

Prodavnica namještaja Aplikacija Ikea omogućava korisnicima da svoj namještaj postavljaju u svoje domove koristeći AR da vide kako će izgledati namještaj prije kupovine.

„Za mnoge, Pokemon Go je bio naš prvi susret sa AR-om, ali to pokazuje mogućnosti AR-a novoj grupi ljudi – onima koji ne igraju pametne igre“, rekla je Kate Bevan, urednica knjige „What?“ Computing magazine.

„Dok očekujem da će ove tehnologije zauzeti brendovi za dalje oglašavanje na daljinu, AR će se koristiti i za praktične stvari kao što je navigacija: Google već pokreće ispitivanje AR mapa za vlasnike svojih Pixel telefona, i nadamo se da će to biti dostupno sljedeće godine. “

Stručnjak za sajber sigurnost Lisa Forte iz Red Goat-a je upozorila da developeri i korisnici AR aplikacija još uvijek moraju biti oprezni u pogledu sigurnosnih mjera.

„AR može imati iste vrste ranjivosti koje imaju web stranice ili aplikacije“, rekla je ona.

„Sve se svodi na to da se osigura dizajn i implementacija.“