Google je pregledao više od milion sumnjivih terorističkih video snimaka na YouTube-u u prva tri mjeseca 2019. godine, prema pismu koje je tehnološki gigant poslao američkim zakonodavcima.

U pismu od 24. aprila, objavljenom u četvrtak, u sklopu saopštenja za javnost Odbora za državnu bezbjednost, Google je saopštio da je 90.000 tih videa prekršilo njegovu politiku terorizma. Google, koji poseduje YouTube, kaže da potroši „stotine miliona dolara godišnje“ na pregled sadržaja.

Komitet Doma pozvao je Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft da bolje rade na uklanjanju nasilnog sadržaja, prateći postove o napadu na džamije na Novom Zelandu u martu. U aprilu su predstavnici Maxa Rosea i drugih demokrata tražili budžete za web stranice, kako bi vidjeli kako se platforme bore protiv terorizma.

„Činjenica da neke od najvećih kompanija na svijetu nisu u stanju da nam kažu šta konkretno rade kako bi zaustavile teroristički i ekstremistički sadržaj nije prihvatljiva“, rekao je Rose, zajedno s predsjednikom Odbora Bennie Thompsonom, u saopštenju za medije u četvrtak, takođe je uključen link na Google dopis, kao i link na dopis od Twitter-a.

U svom pismu, Twitter je saopštio da je postavljanje iznosa dolara u naporima za borbu protiv terorizma „složen zahtjev“. Umesto toga, kompanija je detaljno opisala svoje napore da obustavi naloge koji krše njihovu politiku.

„Mi smo sada suspendovali više od 1,4 miliona računa za kršenja koja se odnose na promovisanje terorizma između 1. avgusta 2015. i 30. juna 2018. godine“, rekao je direktor javnoe politike i filantropije kompanije Twitter, Carlos Monje Jr. . „Tokom posljednjeg perioda izvještavanja od 1. januara 2018. godine, do 30. juna 2018. godine, obustavili smo ukupno 205.156 naloga.“

Saopštenje Odbora za državnu bezbjednost dokumentovalo je odgovore sa Twittera i Google-a na YouTube-u, ali su rekli da nijedna kompanija nije odgovorila na zahtev Kongresa „pravilno ili u potpunosti“. Microsoftov odgovor nije naveden. U saopštenju se navodi da i Facebook još nije odgovorio. Sajt društvenih medija, međutim, zabranio je u četvrtak krajnje desničare kao što su Alex Jones i Milo Yiannopoulos.

Kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentare.

(Cnet)