Jedna od glavnih briga kada su u pitanju Android pametni telefoni je koliko dugo će proizvođač podržavati uređaj. To obično zavisi od proizvođača do proizvođača, gdje neki nude jedno veliko ažuriranje Androida, dok drugi nude 2-3. Zatim postoje i sigurnosna ažuriranja za razmatranje, gdje obično vidimo podršku u trajanju od 2-3 godine.

Međutim, s nadolazećim Google Pixel 6 pametnim telefonom čini se da bi Google mogao ponuditi čak pet godina sigurnosnih ažuriranja. Ovo je prema tvitu Evana Blassa koji je podijelio vezu do spiska Carphonewarehouse-a, koji je u međuvremenu uklonjen, u kojem se sugeriše da će Google isporučiti Pixel 6 seriju s najmanje pet godina sigurnosnih ažuriranja.

Nismo sigurni koliko će godina još velikih Android ažuriranja dobivati. Kad bismo morali nagađati, rekli bismo barem dva velika ažuriranja, možda čak i tri. Međutim, čini se da Google nakon toga obećava da će uređaj biti zaštićen od najnovijih prijetnji najmanje pet godina.

To znači da će čak i ako ne dobijete velika ažuriranja za Android, vaš uređaj dugo nakon toga ostati zaštićen od sigurnosnih prijetnji. Pet godina je zapravo prilično dug period jer velikom brzinom ljudi nadograđuju svoje telefone, velika je šansa da ćete dobiti novi telefon prije nego što istekne podrška za sigurnosna ažuriranja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.