Bivši šef u Pentagonu izjavio da je SAD izgubio bitku s Kinom oko razvoja vještačke inteligencije i da je sve već gotovo

 

Kina je pobijedila Američke Sjedinjene Države u bitki za vještačku inteligenciju i na putu je prema svjetskoj dominaciji zbog svog tehnološkog napretka, rekao je bivši šef uprave za razvoj softvera u Pentagonu za Financial Times.

Kina, druga svjetska najveća ekonomija, vjerojatno će da dominira mnogim ključnim tehnologijama u nastajanju, naročito vještačkom inteligencijom, sintetičkom biologijom i genetikom u idućih desetak godina, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi.

Nicolas Chaillan, prvi šef odjela za razvoj softvera u Pentagonu, dao je ostavku u znak protesta protiv spore tehnološke transformacije u američkoj vojsci.

„Nemamo šanse da konkurišemo i borimo se sa Kinom u 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar, moje mišljenje je da je već gotovo“, rekao je za list.

Kina bi mogla da dominira budućnošću svijeta i da kontroliše sve, od medijskih narativa do geopolitike, dodao je.

Chaillan za to krivi tromu inovaciju, nespremnost američkih kompanija poput Google-a da rade sa državom na vještačkoj inteligenciji i opsežne etičke rasprave o tehnologiji.

Google nije bio dostupan za komentar.

Kineske kompanije, kaže Chaillan, obavezale su se da će raditi s njihovom vladom i one „masovno ulažu“ u vještačku inteligenciju bez obzira na etiku.

Dodao je da je američka sajber obrana u nekim vladinim odjeljenjima na „razini vrtića“.

Chaillan je ostavku najavio početkom septembra, objasnivši da su vojni zvaničnici više puta bili zaduženi za sajber inicijative za koje im nedostaje iskustva.

Potparol Ministarstva vazdušnih snaga Frank Kendal i sekretar američkih vazdušnihh snaga, razgovarao je s Chaillanom o njegovim preporukama za razvoj softvera u budućnosti nakon njegove ostavke i zahvalio mu na doprinosu, objavio je Financial Times.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.