Google razmišlja da uvede „premijum“ internet pretragu koja bi koristila generativnu vještačku inteligenciju

 

Google planira da naplaćuje svoju osnovnu uslugu, internet pretragu a to bi svakako bila njihova najveća promjena u istoriji.

Ovo se odnosi na korišćenje vještačke inteligencije kako bi Google bolje odgovorio na vaše upite (u slučaju, naravno, da mislite da će AI moći da vam pomogne u tolikoj mjeri).

Prema pisanju Financial Times-a, Google razmišlja o „premijum“ pretrazi koja bi koristila generativnu vještačku inteligenciju, a list ovaj koncept naziva „do sad potencijalno najvećim preokretom u poslovanju kompanije Google“.

Kako bi ovo moglo da funkcioniše u praksi? Tri izvora su za FT rekla da se razmatraju opcije koje uključuju „dodavanje određenih funkcija pretrage zasnovane na vještačkoj inteligenciji“ u premijum usluge, gdje se već nudi pristup Gemini AI asistentu za Gmail i Docs.

Gemini AI je već uključen u Workspace uslugu, a ovaj napredni četbot je dostupan i za pretplatnike koji imaju Google One, pa bi nove spekulacije mogle da ukazuju na to da bi pretraga uz pomoć AI takođe mogla biti deo Google One.

Sam izvještaj FT-a ne daje nikakve dalje konkretne detalje o planovima koje Google trenutno ima, a jedino što su im rekli iz kompanije jeste ponavljanje toga koje sve AI usluge nude.

 

Razlozi mogućeg uvođenja pretplate

 

Postoji nekoliko razloga zašto je takav plan u igri, ali glavni je taj što je klasični način pretraživanja interneta veoma inferioran u odnosu na pretragu koju pokreće vještačka inteligencija i zato je egzistencijalno ugrožen kao ekosistema.

Pored toga, oni već uveliko zaostaju za Microsoft-ovim Bingom, koji je prije godinu dana prilično uspješno implementirao ChatGPT u svoj Edge pretraživač. Ono što je dobro za Google je to što je internet pretraga zasnovana na vještačkoj inteligenciji i do 1.000 puta skuplja od obične pretrage, što znači da će biti teško pronaći nekoga ko će je velikodušno dijeliti besplatno dok ta cijena ne padne.

Microsoft to očigledno može da priušti, ali iako je njihov pretraživač koji pokreće ChatGPT 4 svjetlosne godine ispred Google pretrage, koja je u suštini ista od svog početka, Google ne gubi korisnike u odnosu na Microsoft.

Uostalom, još nije jasno kako bi tačno Google implementirao pretragu zasnovanu na vještačkoj inteligenciji u svojoj Pretrazi, nije jasno kako bi i koliko bi to naplaćivali, ne zna se ni kada bi se to moglo dogoditi. I dalje je moguće da jednostavno odluče da ugrade određene segmente eksperimentalne AI pretrage u postojeći, besplatni pretraživač za početak, prenosi Financial Times.