​Google prevodilac (Google Translate) nije dodao ni jedan novi jezik od 2016. godine. Sada je sada došlo vrijeme da ovaj servis dobije pojačanje, i to u obliku pet novih jezika.

Tako je servis dobio i Kinjaruanda – zvanični jezik Ruande, Odija jezik iz Indije, potom tatarski koji se govori u Tatarstanu, turkmenistanski i ujgurski jezik kojim govori turkijski narod koji pretežno živi u Kini.

Ujgurima neće biti lako da koriste novu uslugu, i to ne samo zbog toga što je Kina blokirala Google, već i zbog toga što je njihova zajednica već neko vrijeme na meti vlasti, ali bi nova Translate funkcija mogla da pomogne onima sa strane da bolje razumiju ovaj narod.

Google prevodilac sada takođe podržava unos putem virtualne tastature za kinyarwanda, tatar i uyghur.

Tako se broj jezika u okviru Translate-a popeo na 108, što je još uijvek tek djelić od ukupnog broja jezika – etnolozi tvrde da ima oko 7.117 živih jezika – ali je Google prevodilac ipak pokrio neke od najmnogoljudnijih jezika.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.